NEOPOZIVA OSTAVKA GORANA NIKOLIĆA

7. avgust 2017.

Dosadašnji predsednik Saveta MZ Ušće podneo je neopozivu ostavku zbog, kako je u obrazloženju naveo, «nekorektnog odnosa lokalne samouprave prema samoj varošici i celom  području bivše opštine Ušće»

U svojoj ostavci koju upućuje Savetu Mesne zajednice (MZ) Ušće, Goran Nikolić, dosadašnji predsednik, izražava žaljenje što ostali članovi Saveta MZ nisu podržali njegov predlog, već su «mudro ćutali ne predlog da podnesu kolektivnu ostavku, kako bi, gradskim čelnicima, građanima i široj javnosti skrenuli pažnju na neodrživost stausa MZ Ušće u odnosu na grad Kraljevo». U tekstu ostavke Goran Nikolić, koji gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću javno zamera zato što «nudi cisterne sa pijaćom vodom građanima koji žive na obalama dve reke, od kojih je jedna najčistija u Srbiji», navodi, između ostalog, i sledeće:

«Sa područja devet MZ bivše opštine Ušće godišnje se ubere više od 300 miliona dinara poreza po raznim osnovama, od čega lokalnoj samoupravi ostaje oko 100 miliona dinara, a samo nešto više od 10 odsto tih sredstava vrati se na ovo područje, Osnivanje opštine Ušće je jedino rešenje kako bi privrednici građani i omladina ovog područja osetili blagodeti svog rada. Nažalost, lokalni političari nikada nisu podržali ovu ideju. MZ Ušće se protivzakonito bavi komunalnim poslovima i jedina je MZ čiji zaposleni nisu prebačeni u Gradsku upravu, pa godinama protivzakonito primaju minimalne zarade, bez zakonski zagarantovanog iznosa za topli obrok, prevoz, regres… Kao odgovorno lice direktno sam odgovoran za kršenje pojedinačnih odredbi važećeg Zakona o radu, za šta su zaprećene velike novčane kazne.

Po važećem zakonu, komunalnom delatnošću, upravljanjem vodovodom može se baviti samo JP čiji je osnivač grad Kraljevo ili ovlašćeno preduzeće. MZ Ušće nije javno preduzeće, niti je od grada Kraljeva ovlašćena da se time bavi i samim tim nije ovlašćena za izdavanje računa za utrošenu vodu. Ne postoji zakonska mogućnost da se sudski naplati dug za utrošenu vodu (koji trenutno iznosi više od 12 miliona dinara), pa je zato i samo funkcionisanje ušćanskog vodovoda pred kolapsom.

Poseban problem je neobučenost radnika za bezbedno obavljanje poslova na održavanju vodovoda, kao i neusklađenost pravne dokumentacije.

Žao mi je što od gradonačelnik Kraljeva nisam dobio podršku za predlog rešavanja statusa zaposlenih koji je previđao da tri radnika, zajedno sa ušćanskim vodovodom, preuze JKP «Vodovod» iz Kraljeva, jednog JKP «Pijaca», a da jednog radnika (čistačicu), proporcionalno plaćaju Ministarstvo unutrašnjih poslova – policijska stanica Ušće (50 odsto, kao i do sada), a da drugu polovinu refundiraju ostali korisnici zadužbine Lazara Prokića, Mesna kancelarija, Zavod za zdravstveno i socijalno osguranje, Čistoća). S obzirom da se radi o objektu koji je pod zaštitom države, a uzurpiran je (zato što je namenjen ušćanskoj omladini), četvoročasovno agažovanje čistačice na održavanju zadužbine je najmanje što lokalna samouprava treba da učini po želji ušćanskog dobrotvora.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić odbija mogućnost bilo kakve finansijske pomoći MZ Ušće, kako bi se trenutno prevazišli problemi u funkcionisanju lokalnog vodovoda, određivanja izvorišta, rekonstrukcije vodovodne mreže, isplate zarada zaposlenima…do konačnog rešenja statusa ušćanskog vodovoda, pa mi nije preostalo ništa drugo, nego da podnesem ostavku na mesto predsednika i člana u Savetu MZ Ušće», piše u ostavci Gorana Nikolića, koji je svom nasledniku čestitao na hrabrosti za preuzimanje odgovornosti «u daljem kršenju važećih zakona i u pokušaju rešavanja nagomilanih komunalnih problema» za koje on, kako navodi, kao nestranačka ličnost, nije imao adekvatnu podršku od gradskih čelnika.

TERZIĆ: DEO UŠĆANA NE PLAĆA VODU

Goran Nikolić u svom pismu navodi i da je «gradonačelnik Kraljeva licemerno javno pozvao građane Ušća da nisu obavezni da plaćaju vodu, čime je eliminisao jedini izvor finansiranja zarada zaposlenih», ali čini se da da izjava gradonačelnika Kraljeva, data medijima od 28. jula, posle sednice Gradskog veća, to ne potvrđuje.

«Veliki deo građana Ušća ne plaća vodu i zato predsednik MZ ne može da ostvari prihode na osnovu kojih bi mogao da isplati plate zaposlenima. Vidite i sami do kojih problema dovodi mogućnost opcionog plaćanja: kada ušćanski vodovod utuži meštanina koji ne plaća vodu, on se na sudu pozove na to da MZ ne može da upravlja vodovodom i da nije dužan da plati račun MZ. Da su građani Ušća bili složni, da su svi redovno plaćali račune za vodu i da je ta voda imala realnu cenu, oni ne bi zalivali bašte i trošili vodu na druge, neracionalne načine. Da je bilo tako, vodovod bi mogao da funkcioniše u potpunosti. Ovako, moraćemo da promenimo način delovanja vodovoda u Ušću, za šta će nam biti potrebna podrška svih građana Ušća, zbog imovinsko-pravnih odnosa, predsednika MZ Ušča, JKP «Vodovod» i Gradske uprave. Ukoliko bilo ko od ovih subjekata ne bude pokazao dobru volju za rešavanje ovog problema, on neće moći da bude rešen zbog zakonskih smetnji», rekao je tada gradonačelnik Terzić.

3 komentara za naslov “NEOPOZIVA OSTAVKA GORANA NIKOLIĆA

 1. . Ovo što priča “veseli” gradonačelnik da se zbog “zakonskih smetnji” i “ne pokazivanje dobre volje” nemože rešiti problem vodosnabdevanja Ušća je najblaže rečeno lupetanje amatera, neobrazovanog čoveka u ovoj oblasti, čoveka koji nezna ili nesme da uzme obrazovane saradnike (primer. Sreten Jovanović, te neki pomoćnik koji ide u u Ušće da odnese pismo itd.). Čestitke Predsednku saveta MZ Ušće.

 2. . Naš gospodin gradonačelnik, doktor DEMAGOGIJE i poslušan stranački vojničić.

 3. . Најтешње је између Планојевића хотела и Селманове посластичарнице (тако ја, и
  данас, видим та два објекта). Ту, када се попречи трактор са дрвима,
  стаје пола Србије. Е, онда се лакше “преговара” о свим проблемима Ушћа
  (знам то из личног искуства – градња бедема у Грдици, а и све остало).
  Овако власт, ем игнорише лако решиве проблеме (проблем водовода), ем
  устоличава своје послушнике и ствара привид потпуне хармоније. Шта је
  проблем да ЈКП “Водовод” преузме газдовање над локалним водоводом у Ушћу
  !? Имају преко 300 запослених (две трећине, кад би истерали, ништа се
  не би осетило).Али, лакше је, очигледно, пружити ушћанима “шарену лажу” у
  форми “кромпиријада” и остали “јада” и са тим “затрпати” чињеницу да
  варошица са чак четири реке, нема воду за пиће.[left][/left]

Comments are closed.