ZAJEDNIČKO DELOVANJE JEFTINIJE I BEZBEDNIJE

7. april 2016.

Inicijalni sastanak predstavnika opština i gradova u slivu Zapadne Morave, cilj prevencija od poplava i suše

Nedostajali su nam svest i savest, a mere prevencije ne samo da treba da smanje rizike od budućih poplava, već da smanje i finansijska ulaganja opština i gradova, jer je zajedničko delovanje jetinije i bezbednije, ocena je skupa čiji je domaćin danas bio grad Kraljevo. Upravo mere kojima bi mogle da se umanje rizici od poplava i štete na infrastrukturi bile su tema sastanka predstavnika lokalnih samouprava u slivu Zapadne Morave, u prisustvu još i predstavnika Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, preduzeća „Srbijavode“, Stalne konferencije gradova i opština i Kancelarije za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

„Doneli smo zaključke o pokretanju inicijative prema jedinicama lokalne samouprave i potpisivanju memoranduma o međusobnoj saradnji, a druga je inicijativa da se Vladi Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Stalne konferencije gradova i opština, pošalje zahtev za izradu strategije“, rekao je posle sastanka gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, izražavajući nadu da će prevencijom moći da budu obuuhvaćeni vodotoci prvog, ali i drugog reda.

Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, pozdravila je inicijativu Kraljeva da okupi ostale lokalne samouprave zbog mera, ne samo zaštite od poplava, već i od suša.

Prema rečima Zdravka Maksimovića, načelnika kraljevačkog Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije, dve godina truda i rada ovog odeljenja pretočene su u današnji sastanak.

„Sve ovo ne bi bilo moguće bez komšija sa kojima nas povezuje Zapadna Morava, a studija koja treba da bude rezultat tog rada biće samo polazna osnova za sve dalje aktivnosti“, rekao je Maksimović.

On je dodao da se sve ovo ne odnosi samo na Zapadnu Moravu, već i na bujične potoke i probleme koje u istim krajevima koje pogađaju poplave uzrokuju suše. Studija sliva Zapadne Morave, koja će obuhvatiti područje 20 gradova i opština, alii i područje sliva  Ibra, koji je prekogranična reka, potrajaće godinu do godinu i po dana..

Predstavnik UNDP Žarko Petrović poklonio je danas Gradskoj upravi u Kraljevu multikopter, koji će služiti za snimanje ugroženih terena i pravljenje planova.