KAKO OŽIVETI KRALJEVO?

26. avgust 2017.

Statistički, prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, u Kraljevu iznosi 41.200 dinara – manje nego što zarađuju radnici u Čačku ili Gornjem Milanovcu; mladi razmišljaju o odlasku, a stariji o vremenu kada su radili veliki privredni sistemi

Koliko će dve velike investicije koje se najavljuju u Kraljevu oporaviti grad? Kraljevo je nekada imalo status privrednog lidera u zapadnoj Srbiji. Međutim, kako je gotovo ugašena proizvodnja u gigantima poput “Magnohroma” i “Fabrike vagona”, tako su zaustavljeni privredni i industrijski rast.

Sa više od 5.000 privrednih subjekata, od kojih su 1.100 proizvodna preduzeća i 28.000 radnika, Kraljevo se svrstava u red srednjerazvijenih opština. Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, iznosi 41.200 dinara.

Manje nego što zarađuju radnici u Čačku ili Gornjem Milanovcu. Mladi razmišljaju o odlasku, a stariji o prošlim vremenima kada su radili veliki privredni sistemi.

U Kraljevu je, zvanično, 12.000 nezaposlenih i većina su bivši radnici “Fabrike vagona”, “Magnohroma” ili “Jasena”. U Fabrici vagona danas radi samo 17 radnika. Rasprodaja preostale imovine je u toku i, ukoliko država hitno ne preduzme neke korake, preduzeće će se ugasiti.

Kao što je ponuđen model ‘Goši’ i FAP-u, da bude ponuđen i Fabrici vagona. Da se dugovi koje fabrika ima reprogramiraju ili otpišu kako država to već radi i da u sledeće dve godine se pripremi privatizacija i onda će biti interesantna mnogim investitorima iz inostranstva“, kaže Tomislav Simović, bivši direktor Fabrike vagona.

U velikim tunelskim pećima u “Magnohromu” sve ređe se obrađuje ruda. Izvoze se samo poluproizvodi. Radi se na određeno vreme, i to svega 50 radnih dana godišnje. Toj sredini su preko potrebne kapitalne investicije. Na sajtu Grada postoji i vodič za ulagače i investitore.

U svakom slučaju bi bilo dobro da dođe neko ko bi zaposlio veliki broj kako stručnih ljudi tako i onih koji su kompetentni da obavljaju određene poslove“, kaže Snežana Prelić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

Grad će ponovo biti u žiži interesovanja investitora kada budu izgrađeni aerodrom Morava i auto-put Preljina–Pojate, smatraju u Privrednoj komori.

Sticajem okolnosti nismo imali značajnije investitore zato što infrastruktura u delu auto-puta nije prošla kroz Kraljevo i nije otvoren aerodrom koji je završen“, kaže Zvonko Tufegdžić, v. d. direktora Regionalne privredne komore.

Predsednik Srbije najavio je otvaranje dve fabrike, jednu od njih će, kako je rekao, otvoriti kompanije države, koja je jedna od dve najveće evropske ekonomije. Lokalnoj samoupravi već je izdat nalog da što pre uredi lokacije za izgradnju poslovnih prostora i fabrika.

autor: Ratko Bečki

izvor: RTS

2 komentara za naslov “KAKO OŽIVETI KRALJEVO?

Comments are closed.