MINIMALAC NI ZA PREŽIVLJAVANJE

12. septembar 2017.                                               

Iako su sindikati tražili da minimalna cena rada po satu bude 154 dinara, ona će od 1. januara 2018. sa 130 biti povećana na 143 dinara po jednom radnom satu, dogovor  je Vlade sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta

Minimalna cena rada po satu 1 januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a za poslednjih pet godina za 15 dinara. Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika. Od 1. januara 2018. godine minimalna cena rada po radnom satu biće 143 dinara, iako predstavnici sindikata tvrde da minimalac godinama nije dovoljan za preživljavanje, dok se istovremeno poslodavci protive povećanju minimalne cene rada,

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je danas za N1 da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.

Predstavnici reprezentativnih sindikata saglasili su se ranije da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara.

Wow! Kakav ekonomski uspeh po prvi put u istoriji Srbije! Imaćemo čak 143 dinara po satu! Već čujem kako nam govore da smo ekonomska sila u regionu, kao onomad kada su nam poručivali da se u Srbiji može lepo živeti od minimalca ako umete sa parama. Vređanje zdravog razuma! Eto čemu služe  razne Farme i Zadruge: da bi nam skretali pažnju sa ovakvih problema“, samo je jedan od komentara na danas objavljenu vest.

Dve trećine građana, prema istraživanju beogradskog Ekonomskog instituta smatra da bi, u odnosu na troškove, minimalna plata trebalo da bude barem 50.000 dinara.

„Treba uzeti u obzir inflaciju, kurs evra i cene na malo koje rastu svaki mesec. Primer: moja omiljena čokoladica je 2012. bila 30 dinara, sada je 49 u lokalnoj radnji. Mi, srpski radnici, nećemo milostinju od države, od MMF, niti od Vučića, nego hoćemo da zaradimo dovoljno za život dostojan čoveka. Za ovih pet godina ne samo da ništa nije urađeno po tom pitanju, nego je sve drastično pogoršano. Više od polovine prijatelja mi je napustilo Srbiji za samo dve godine. Toliko o napretku!!!“, gnevan je drugi komentator.