SUSRETI UČENIČKIH DOMOVA U VRNJAČKOJ BANJI

piše Nemanja Veljović

Dragutin Karanović: „Mi smo vaspitna ustanova čiji je osnovni cilj da deca u nama prepoznaju prijatelja“

Ovogodišnji susreti Domova, dvadeseti po redu, koji podrazumevaju takmičenje u kulturno-umetničkom stvaralaštvu održani su u Vrnjačkoj Banji. Domaćini su bili Dom učenika srednjih škola Kraljevo i Ugostiteljsko-turistička škola sa Domom učenika Vrnjačka Banja.

Program je priređen u bioskopskoj sali, a među brojnim zvanicama bili su pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević. gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Učenici su se takmičili u poetsko-scenskom i dramskom prikazu, popularnoj, klasičnoj etno i narodnoj muzici, modernom plesu i folkloru.

Od mekih tonova recitala, dramskih pauza, svetskih muzičkih hitova, izvornih pesma, pa sve do veselih pokreta i igara iz cele Srbije, deca su jednostavno uživala.

Ovakvi susreti zahtevaju dobru organizaciju i komunikaciju između vaspitača i učenika.

Pre Domijade, u razgovoru  sa Dragutinom Karanovićem, direktorom Doma učenika u Kraljevu, on je napomenuo: „…Bitno je da deca budu srećna, šta još da očekujemo? To je najbitnije. Ne govorim sada samo vezano za predstojeće susrete, govorim uopšteno. Ono što mi ovoj deci ne pružimo u njihovoj mladosti, ni oni neće pružiti nekome kad i sami ostare. Decu moramo učiti, nekad i pustiti da pogreše, ali i to je život. Mi smo vaspitna ustanova koja ima svoje ciljeve i pravila, ali osnovni cilj nam je da deca u nama prepoznaju prijatelja.“

Možda ovakva poruka direktora, Dragutina Karanovića, jeste ujedno i objašnjenje zašto ovi susreti postoje, a može da posluži i kao polazna tačka u prilazu detetu i uvažavanju njegove ličnosti za svakog vaspitača u srednjoškolskim Domovima. Nastojaćemo da verujemo da jedino tako, vaspitači, mogu biti uzori drugim, mladim, ljudima.