Nove odluke Gradskog veća

Javna rasprava o radnoj veziji Predloga za promenu Statuta grada Kraljeva nije izazvala naročitu pažnju javnosti, a na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je njen tekst i utvrđen predlog odluke za sednicu skupštine Gradskog veća.

Potreba za izmene i dopune postojećeg Statuta, prema obrazloženju gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, neophodna je zbog činjenice da je došlo do promene velikog broja pitanja iz nadležnosti lokalne samouprave.

Formirali smo radno telo koje je završilo svoj rdeo posla, a nakon toga je sprovedena   javna rasprava gde su svi predstavnici političkih stranaka, ali i svi građani imali mogućnost da daju svoje predloge – pojasnio je Terzić.

Predsednica tog radnog tela, diplomirana pravnica Sanja Matović na današnjoj sednici Gradskog veća dala je iscrpan izveštaj o svim predlozima za promenu Statuta i pojasnila gde su ti predlozi usvojeni, gde su delimično usvojeni i gde su odbijeni u potpunosti, s pojašnjenjem da je do odbijanja došlo zbog suprotnosti sa postojećim zakonima.

Gradonačelnik Kraljeva izrazio je nadu da će odbornici Skupštine grada podržati ovakav predlog za izmenu i dopunu postojećeg Statuta grada.

Gradski većnici danas su se saglasili sa programima rada i godišnjim finansijskim planovima za 2018. godinu svih kraljevačkih ustanova i utvrdili predloge rešenja za narednu sednicu gradske skupštine.

Ustanove kulture su, rečeno je danas, na vreme dostavile svoje programe i finansijske izveštaje, ali je postojao dogovor da one koje sprovode različite manifestacije tokom godine dostave predlog termina održavanja tih kulturnih manifestacije, kako bi mogao bude napravljen kalendar kulturnih manifestacija grada za ovu godinu.

Tražili smo to da se ne bi događalo, kao prethodnih godina, da u toku jednog vikenda imamo dve ili tri manifestacije, a posle toga dvadest dana bez događaja. Ako naredne godine to ne urade do 1. novembra, ne mogu računati da će im Gradsko veće izlaziti u susret u pogledu usvajanja programa i finansijskih planova – poručio je gradonačelnik.

Bilo je primedbi većnika i na činjenicu da grad na Ibru ima ustanove kulture čiji je osnivač grad Kraljevo, ali oni, poput Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeaj i Istorijskog arhiva obavljaju svoju delatnost na teritoriji većeg broja opština i gradova.

Sigurno više od deset godina postoji zahtev grada Kraljeva da i druge opštine i gradovi učestvuju u troškovima rada i funkcionisanju ovih ustanova, na prvom mestu materijalnih i troškova koje grad Kraljevo izdvaja za plate. Drugi gradovi i opštine za sada nisu podržali tu ideju, ali ćemo se u budućnosti truditi da je oni podrže. To više zavisi od njihove volje nego što mi imamo neke instrumente pomoću kojih možemo da ih nateramo na to – zaključio je gradonačelnik Terzić.