Agencija prodaje i „Magnohrom“

19. februar 2018..

Metodom javnog nadmetanja Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaje sve: poslovni kompleks, rudnike, Fabriku vatrostalnih materijala, Fabriku elektrotermičkih proizvoda) i Fabriku terom i smolom vezanih opeka

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju nekadašnjeg kraljevačkog giganta – preduzeća “Magnohrom“ metodom javnog nadmetanja. Takođe, oglašena je i prodaja imovine Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) i Fabrike SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa) u Kraljevu.

Najvažniju imovinu Magnohroma čine poslovni kompleks Fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, rudnici Šumadija i Magnezit sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija, celokupna oprema Fabrike vatrostalnih materijala i eksploataciona prava na poljima rudnika Šumadija i Magnezit, kao i zemljište u svojini stečajnog dužnika na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca. Početna cena iznosi nešto manje od 275 miliona dinara.

Na prodaju je i pokretna i nepokretna imovina Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja obuhvata proizvodne i pomoćne zgrade, zgradu prodavnice i nekoliko trafostanica, kao i celokupnu opremu. Početna cena je oko 89 miliona dinara.

Treću celinu predstavlja Fabrika SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa), takođe u Kraljevu, a na prodaju su proizvodna i pomoćne zgrade, trafostanica i oprema. Početna cena ove celine je oko 12,5 miliona dinara.

Početkom maja prošle godine bilo je najava da je finska kompanija Afarak, koja je zakupila pogon za proizvodnju sinter magnezita, zainteresovana i za kupovinu Fabrike vatrostalnih materijala.

Rok za otkup prodajne dokumentacije je 14. mart, a javno nadmetanje zakazano je za 21. mart 2018. godine u 11 časova, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Stečaj nad ovim kraljevačkim preduzećem, koje se bavi proizvodnjom vatrostalnih proizvoda, otvoren je 16. septembra 2016. godine. Jedan od razloga za otvaranje postupka bila je prezaduženost preduzeća.

Rešenjem o otvaranju stečaja, precizirana je ukupna likvidaciona vrednost imovine stečajnog dužnika na 1.137.543.507 dinara, dok su ukupne obaveze prema knjigovodstvenoj evidenciji 4.061.322.286 dinara.

 O tome koliko je „Magnohrom“ za Kraljevo bio značajno i veliko preduzeće, čitajte  ovde u tekst koji portal Krur „Magnohromu“ posvetio neposredno posle uvođenja stečaja u ovu kompaniju.

One thought on “Agencija prodaje i „Magnohrom“

Comments are closed.