Posle Evrope, izvoz aviona SILA i u Ameriku

2. mart 2018.

Dva laka aviona marke SILA 450C, proizvedena u Fabrici aviona “Aero East Europe”, koja je prošle godine iz Kraljeva preseljena u Jagodinu, izvezeni su  u Sjedinjene Američke Države, za kupca u Čikagu

Za Fabriku aviona “Aero East Europe”, koja je prošle godine iz Kraljeva preseljena u Jagodinu, ovo je prvi izvoz u SAD lakih aviona. marke „SILA 450C“, a prema rečima Milorada Matića Maga, taj događaj predstavlja jedan od najvećih uspeha u karijeri. Osim toga, ovo je prvi slučaj u istoriji srpskog vazduhoplovstva da srpski proizvod ide na američko tržište, a avioni će biti upisani u redovni civilni registar američkog vazduhoplovstva i koristiće se u školama za obuku letačkog osoblja.

Direktor „Aero East Europe“ Milorad Matić Mago zahvalan je na podršci koju ovo preduzeće ima od predsednika skupštine opštine Jagodina i najavljuje da za nekoliko dana treba da bude potpisan i ugovor o izgradnji fabrike aviona na aerodromu u Jagodini.

Cena aviona se, u zavisnosti od ugrađene opreme, kreće od 36.000 do 60.000 evra. Na zapadu su takvi avioni 20.000 evra skuplji.

Avioni „Aero East Europe“ proizvode se prema svetskim propisima, kao i čuvena “cesna” ili “paper”, ugrađuju im se najkvalitetniji Roteks motori koji troše 12 do 14 litara bezolovnog benzina na sat, što je pet do šest litara na sto kilometara, a sa jednim punjenjem rezervoara mogu da lete oko 1.100 kilometara vazdušnom linijom.