KIŠA STAJE, KUĆE NISU UGROŽENE

4. maj 2016.

Na teritoriji grada od 1. maja do danas palo oko 40 litara kiše po metru kvadratnom

Zbog gotovo neprekidnih padavina, nivo zapadne Morave kod Kratovske stene porastao je za 320 centimetara, a kod Miločajskog mosta za 210 cm. Zbog ovako visokog vodostaja poplavljene su i leva, i desna obala ispod Grdičkog mosta. Gradski štab za vanredne situacije kontinuirano prati vodostaje Zapadne Morave i Ibra, ali i pored toga što je Morava danas u blagom porastu – stambeni objekti nisu ugroženi, saopštio je danas gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji je po funkciji i komandant Štaba.

Prema njegovim rečima, Zapadna Morava se izlila samo na parcele poljioprivrednog zemljišta.

„Nema opasnosti od plavljenja kuća, ali pratimo situaciju na terenu“, rekao je Ilić.

Prema rečima Radoice Kočovića, načelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, voda se primakla kućama koje su u Grdičkoj adi najbliže reci. Trenutno, voda se nalazi na oko 20 metara do najugroženijeg objekta, a visinska razlika je 30-tak centimetara.

„Nadamo se da vodostaj neće porasti za toliko, jer meteorolozi najavljuju smanjenje intetnziteta padavina i, čak, njihov prestanak“, rekao je Kočović.

Prema njegovim rečima, Zapadna Morava je jutros rasla dva do pet centimetara na sat, što je znatno manje nego tokom prošle noći i jučerašnjeg dana.

Nadležni obilaze teren i najavljuju da će, ukoliko uzvodno, na teritpriji Lučana, Čačka i Užicane bude ozboljnijih padavina, Kraljevo proći bez veće materijalne štete i evakuacije stanovništva.

Vodostaj Ibra porastao je za oko 80 centimetara, ali nije bilo plavljenja u Sijaćem ili Žičkom Polju. Usled porasta vodostaja reke Ribnice, matreijalne štete ima na nebranjenom delu obale ispod i iznad  kafane „Idila“ u Mošinom Gaju, gde je obala od šodera.

Timovi Sektora za spasavanje u vanrednim  situacijama su u pripravnosti, a od četiri tima, jedan je poslat u Vranje.

Trenutno, prema rečima nadležnih, ekipe javnih preduzeća pokušavaju da izvuku mehanizaciju angažovanu na izgradnji bedema u Grdici, kako bi mašine i kamione zaštitili od eventualnog plavljenja.