Danas prodaja „Magnohroma“

21. mart 2018.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, danas u 11 časova, biće poznato ima li zainteresovanih za kupovinu „Magnohroma“, premijerka Ana Brnabić otkriva da je dokumentaciju otkupilo nekoliko kompanija i nada se dobrim vestima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će kraljevački “Magnohrom” kupiti kompanija koja želu da u Kraljevu pokrene proizvodnju i otvori radna mesta.

Rok da zainteresovani otkupe prodajnu dokumentaciju bio je 14. mart, a javno nadmetanje zakazano je za danas u 11 časova, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Prema rečima srpske premijerke, to je učinilo nekoliko kompanija.

Očekujem ne samo da ćemo postići dobru cenu, što za sada nije najvažnija stvar, već da će “Magnohrom” ili neki njegovi delovi otići u ruke kompanije koja želi tamo da pokrene proizvodnju i otvori radna mesta – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da sa posebnom pažnjom prati prodaju te kompanije, kao i još nekoliko bivših industrijskih giganata, od kojih zavise radna mesta i ekonomski razvoj na lokalu.

Nadam se dobrim vestima za “Magnohrom” u narednih desetak dana, dve nedelje – rekla je Brnabić.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju nekadašnjeg kraljevačkog giganta – preduzeća “Magnohrom“ metodom javnog nadmetanja. Takođe, oglašena je i prodaja imovine Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) i Fabrike SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa) u Kraljevu.

Najvažniju imovinu Magnohroma čine poslovni kompleks Fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, rudnici Šumadija i Magnezit sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija, celokupna oprema Fabrike vatrostalnih materijala i eksploataciona prava na poljima rudnika Šumadija i Magnezit, kao i zemljište u svojini stečajnog dužnika na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca. Početna cena iznosi nešto manje od 275 miliona dinara.

Na prodaju je i pokretna i nepokretna imovina Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja obuhvata proizvodne i pomoćne zgrade, zgradu prodavnice i nekoliko trafostanica, kao i celokupnu opremu. Početna cena je oko 89 miliona dinara.

Treću celinu predstavlja Fabrika SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa), takođe u Kraljevu, a na prodaju su proizvodna i pomoćne zgrade, trafostanica i oprema. Početna cena ove celine je oko 12,5 miliona dinara.

Početkom maja prošle godine bilo je najava da je finska kompanija Afarak, koja je zakupila pogon za proizvodnju sinter magnezita, zainteresovana i za kupovinu Fabrike vatrostalnih materijala.

Stečaj nad ovim kraljevačkim preduzećem, koje se bavi proizvodnjom vatrostalnih proizvoda, otvoren je 16. septembra 2016. godine. Jedan od razloga za otvaranje postupka bila je prezaduženost preduzeća.

2 komentara za naslov “Danas prodaja „Magnohroma“

  1. . Kao i obično, prvi pokušaj prodaje propada, onda spušamo cenu za 50% , zavisi od dogovora, možda bude i trećeg pokušaja, naravno, po još nižoj ceni.

Comments are closed.