Kraljevačke demokrate traže izvinjenje

27. mart 2018.

U kraljevačkom odboru DS kažu da predstavnici lokalne vlasti u svojim javnim nastupima prečesto tvrde su za loše privatizacije u Kraljevu krive demokrate, iako su, navode, Magnohrom i Fabrika vagona privatizovani dok je DS bila u opoziciji

U medijima ćete često čuti laži i neistinite priče vezane za Demokratsku stranku, smatra Vukomir Mitrović, prvi čovek kraljevačkih demokrata, dodajući kako je prošle sedmice gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić za nacionalne medije izjavio da je „DS kriva za propale privatizacije u Kraljevu, propast Fabrike vagona i, posebno Magnohroma“. Osim gradonačelnika, tvrdi Mitrović, to često čine i odbornici najveće vladajuće stranke sa skupštinske govornice.

Zbog toga što to nije tačno tražimo izvinjenje gradonačelnika Kraljeva, koji bi morao da zna šta se u Kraljevu dešavalo šest godina pre dolaska SNS na vlast, a ne da etiketira. „Magnohrom“ i Fabrika vagona su privatizovani 2006. godine, kada je na vlasti bila Demokratska stranka Srbije (DSS) u koaliciji sa Srpskim pokretom obnove, Novom Srbijom, G 17 i jednim SPS ministrom Socijalističke partije Srbije (SPS) – podsetio je Mitrović.

Predsednik Gradskog odbora DS ističe da je, u vreme privatizacije obe ove kompanije, DS bila opoziciona stranka, dok je ministar privrede u vladi Vojislava Koštunice bio Predrag Bubalo. Mitrović je iščitao imena članova Tenderske komisije za privatizaciju Magnohroma, među kojima nema nijednog člana DS i nazive pet kompanija koje su 2006. bile zainteresovane za kupovinu ovog preduzeća. Od njih, dve su ispunjavale tenderske uslove: beogradski „Bomex“ i „Global stil“ iz Velike Britanije (u vlasništvu braže Mital iz Indije). Agencija za privatizaciju proglasila je „Global stil“ za kupca.

Znate šta je bilo posle. Nisu plaćali električnu energiju, gas, vodu, nisu vraćali uzete kredite, radnicima nisu isplaćivali plate. Ta privatizacija je poništena dolaskom na vlast DS 2008. godine i za vreme te vlade DS je uspela da isplati, sve zaostale plate za više od 2.200 radnika. Fabriku vagona kupila je kompanija Azov impeks iz Ukrajine, koja je napravila dar-mar, tako do ddo danas bivšim radnicima nisu isplaćene sve plate. Sadašnja vlada je 2015. godine uvela stečaj u obe fabrike i tada je počela  rasprodaja njihove imovine – kaže Mitrović, navodeći da zbog toga gradonačelnik duguje izvinjenje i demokratama, ali i građanima Kraljeva.

Istorijski trenutak za Magnohrom je, dodaje on, prokockan 2012. godine, kada je bio napravljen predugovor sa predstavnicima nemačko-austrijske kompanije RHI, koja se bavi proizvodnjom sinter magnezita.

Trebalo je da se raspiše tender, a oni su Magnohrom hteli da kupe i da ulože 36 miliona evra, pre svega, u proizvodnju rude i rudnike na Zlatiboru. Međutim, došlo je do promene vlasti, nova vlast tri godine nije želela da raspiše tender i oni su na kraju odustali – kaže Mitrović.

Budući da portal Krug nema u svojoj arhivi ovakvu izjavu gradonačelnika Kraljeva kojom on direktno optužuje isključivo Demokratsku stranku za neuspešne privatizacije i propast nekadašnjih giganata, zatražili smo i njegov komentar. Predrag Terzić smatra da ni Vukomir Mitrović nije čuo takvu njegovu izjavu, ali da mu to ne smeta da komentariše.

Odgovoriću na narednoj konferenciji za novinare – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Škorić: Nije tako crno, zalažemo se za ujedinjenje opozicije

Pavle Škorić, predsednik Demokratske omladine na današnjoj konferenciji za novinare ocenio je da rezultati DS, u opštinama gde su lokalni izbori održani prethodnih meseci, nisu toliko loši kao što je predstavljeno u nacionalnim medijima.

Slažemo se da su rezultati DS na izborima u Beogradu bili loši, ali DS je na izborima u 14 opština osvojila prosečno više od 13 procenata (u Mionici 13,6 odsto, u Negotinu 19, u Sevojnu 29, u Smederevskoj Palaci više od 10 procenata). Ti nisu sjajni rezultati, ali pokazuju da je DS jedina politička partija u Srbiji koja ima odbore od Subotice do Vlasotinca i više od 160 aktivnih odbora, a odbornike imamo u više od 100 lokalnih samouprava – istakao je Škorić, navodeći da su unutarstranačke reforme krenule zbog loših rezultata na izborima u prestonici.

Nama nije potrebna samo reforma rukovodstva stranke, dodao je Škorić, već nam treba reforma od lokala do republike.

Prema njegovim rečima, demokrate su shvatile čporuku građana da opozicija mora da bude ujedinjena:

Založićemo se za to ujedinjenje, kako na lokalu, tako i na republičkom nivou – završio je Škorić.

2 komentara za naslov “Kraljevačke demokrate traže izvinjenje

  1. . Većina članova SNS-a je bila na vlasti kada je upropašćavana Srbija samo su onda bili u nekim drugim strankama, što su do danas zaboravili, ali većina naroda nije zaboravila. Kaže naš narod, jednom lopov, uvek lopov ! Tako gospodo draga, đžabe ste presvlačili stranačke dresove, lopov je lopov !

  2. . Gradonačelnik Kraljeva je prošle nedelje dao izjavu TV PInk i u njoj direktno optužio DS za privatizaciju Magnohroma…

Comments are closed.