Brnabić: Za dve nedelje rešenje za „Magohrom“

12. april 2018.

Naglašavajući da stečajevi srpskih preduzeća moraju da se završavaju tamo gde postoje postoje potencijalni kupci, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da očekuje da će u naredne dve nedelje biti nađeno rešenje za „Magnohrom“

Nakon što novog vlasnika, na javnom nadmetanju 21. marta nije našlo samo srce nekadašnjeg „Magnohroma“, ostalo je neizvesno šta će biti sa Fabrikom vatrostalnih materijala, rudnicima Šumadija i Magnezit sa pogonima eksploatacije, separacije rude i vatrostalnih materijala na više lokacija, celokupnom opremom Fabrike vatrostalnih materijala i eksploatacionim pravima na poljima rudnika Šumadija i Magnezit, kao i sa zemljište u svojini stečajnog dužnika na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca? Početna cena ove celine iznosila je nešto manje od 275 miliona dinara, a nezvanično – postoje kompanije zainteresovane za ovaj deo nekadašnjeg giganta, ali su svesno čekali – nižu cenu. Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila daočekuje da će u naredne dve nedelje biti nađeno rešenje za „Magnohrom“ , naglašavajući da je važno podizati srpske brendove i fabrike koje su bile snaga lokalne ekonomije.

Da podsetimo, na javnom nadmetanju u Agenciji za licenciraje stečajnih upravnika prodate su dve celine kraljevačkog Magnohroma: kompanija Nelt kupila je Fabriku elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, po ceni od 98 miliona dinara.

Fabriku terom i smolom vezanih opeka kupila je kompanija Malbex Wbi iz Beograda za 13,5 miliona dinara.

Stečaj nad Magnohromom otvoren je 16. septembra 2016. godine, a jedan od razloga za otvaranje postupka bila je prezaduženost preduzeća. Tada je u rešenju o otvaranju stečaja navedeno da je ukupna likvidaciona vrednost imovine stečajnog dužnika 1.137.543.507 dinara, dok su ukupne obaveze prema knjigovodstvenoj evidenciji 4.061.322.286 dinara.

3 komentara za naslov “Brnabić: Za dve nedelje rešenje za „Magohrom“

  1. . Ovi pozadi premijerke bruka za kraljevo stari udbasi i izdajice srba a i peopali ispektori bruka za grad

  2. . Zašto naše Kraljevo uvek strada? Ljudi, šta vam je? A ovu spodobu neću da komentarišem.

Comments are closed.