O (NE)PISMENOSTI, JOŠ JEDNOM

15. maj 2016.

Saopštenje Kraljevačkog udruženja pisaca povodom slučaja “Smrt M(m)ajke Jugovića”

Članovi Upravnog odbora Kraljevačkog udruženja pisaca (KUP): Dimitrije Jovanović, Rade Erac, Dušan Bigić, Ivan Novičić i Zoran Tucaković, obratili su se  javnosti danas saopštenjem u kojem se, između ostalog kaže:

“Dok sistem kažnjava učenicu Osnovne škole Živan Maričić iz Žiče, zbog navodne greške iz Pravopisa, zbog koje nije otišla na Književnu olimpijadu, najnepismenija vlast u istom gradu još uvek nije ispravila tablu sa nerazumljivim tekstom povodom Dana jorgovana, a koja se nalazi ispred zgrade lokalne samouprave. Zato postavljamo nekoliko pitanja:

Kako je moguće da se nadarenim učenicima traži dlaka u jajetu, a da će sutra o najvažnijim pitanjima u gradu odlučivati najnepismeniji?

Kako je moguće da se talentovanim učenicima postavljaju tako strogi lingvistički kriterijumi, a da se u istom gradu za književnost i kulturu pitaju metaloglodači, kondukteri i poštari?

Kako je moguće da se nad talentovanim učenicima vrši teror, a da gradsku biblioteku vodi žena bez ijednog naučnog rada iz oblasti književnosti i jezika?

Kako je moguće da su tako surovi kriterijumi u školstvu i obrazovanju, a da u realnom životu na ključna mesta dolaze najgori?

Kakva je svrha obrazovanja i obrazovnih institucija u procesu negovanja naše istorije i tradicije, kroz najlepšu našu narodnu pesmu o majci Jugovića i njenoj tragediji, ako je današnja vlast, i de fakto, i de jure, Briselskim sporazumom priznala nezavisnost Kosova i Metohije?”