Nove odluke Gradskog veća

Članovi Gradskog veća doneli su danas Odluku o izmeni Plana generalne regulacije Adrani-Šeovac, kojim se omogućava turskoj „Taj“ korporaciji da u bazi „Autotransporta“ započne gradnju nove fabrike.

 „Nadam se da će odbornici na sednici Skupštine 8. maja prihvatiti ovo rešenje. Njime, takođe, omogućavamo domaćim kompanijama, „Giru“ ovog puta, da nastavi poslovanje, proširi proizvodnju, zapošljava nove radnike. Grad Kraljevo će se truditi da u najkraćem roku menja urbanističke planove“, obećao je gradonačelnik, navodeći primer da je nedavno svega tri dana prošlo od zasedanja Komisije za planove do usvajanja izmene plana na sednici Skupštine grada.

Gradski većnici danas su doneli Rešenje o davanju saglasnosti za deponovanje građevinskog materijala nastalog iskopima zemlje u prvoj fazi radova na izgradnji i uklanjanju objekata u okviru realizacije Projekta stambene obnove u Dositejevoj ulici.

Zemlja je dobrog kvaliteta i iskoristićemo je za sanaciju nehigijenske deponije. Kako će i Projekat urbane regeneracije i sanacija trajati nekoliko godina, ova zemlja će biti dobro iskorišćena“, pojasnio je Terzić, uz napomenu da je u Dositejevoj ograđen prostor na kome će biti započeti radovi i da se čeka da izvođač radova, firma „Ljuba invest“ iz Paraćina, pribavi bankarsku garanciju kako bi bili započeti.

Gradonačelnik je naglasio i da je u Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu za prvu fazu sanacije postojeće nehigijenske deponije grad izdvojio 27 miliona dinara, ali da nisu bila predviđena sredstva za projektnu dokumentaciju.

Sada obezbeđujemo pet miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve za javnu nabavku za obezbeđivanje projektne dokumentacije, kako bismo ubrzali postupak, bez čekanja sednica Gradskog veća i Skupštine grada, na kojoj ćemo doneti izmene uređivanja građevinskog zemljišta, rebalans budžeta. Javna nabavka će uskoro biti raspisana. Prilikom izmene Programa uređivanja građevinskog zemljišta umanjićemo stavku za sanaciju deponije za pet miliona i rebalansom budžeta za 2018. prebaciti u tekuću budžetsku rezervu“, objasnio je Terzić.

On je istakao da grad ulaže novac u geološka istraživanja u procesu izgradnje nove regionalne deponije, koja će biti zajednička za Kraljevo, Rašku, Vrnjačku Banju, Trstenik i Paraćin, a istovremeno i u sanaciju postojeće.

Radimo nešto šte decenijama pre nas niko nije radio, ali mislimo i na budućnost, na one koji će voditi grad posle nas“, rekao je.

Pored brojnih  odluka, gradski većnici u Kraljevu danas su usvojili i izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima ustanova čiji je osnivač grad za 2017. godinu, raspravljali o usklađivanju statuta tri javna preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo sa Statutom grada Kraljeva.

foto: Zoran Ljubojević