FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN – CIKLUS “DOKUMENTARCI”

21. maj 2016.

 “Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo u saradnji sa Francuskim institutom iz Beograda organizuje projekcije francuskih dokumentarnih filmova

Projekcije će se održavati u 19 časova u Francuskoj kući (Cara Dušana bb) od ponedeljka 23. do četvrtka 26. maja. U okviru ciklusa „Dokumentarci“  Francuskog filmskog karavana, biće prikazana četiri filma: „Barselona ili smrt“, „U ruševinama“, „S jednog zida na drugi – Berlin-Seuta“ i film  „Majka“.

„Barselona ili smrt“, režija: Idrisa Giro

Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba  primorani su  da krenu  pogubnim putem  ka Španiji ilegalno prevozeći ljude, koji  će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

„U ruševinama“, režija: Olivije Mejs

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong   naselja   na   jugu   Zabranjenog   grada   iščezavaju   pod  naletima   bagera,   nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika. 

 

„S jednog zida na drugi – Berlin-Seuta“, režija: Patrik Žan

Uz   ovaj   putopisni   film   prelazimo   Evropu   od   starog   Berlinskog   zida   do   novog, zatvaranja   Seute.   Bar   četiri   granice,   ali   jedna   slika:   multinacionalno, multikulturalno   društvo,   bogato   raznovrsnostima   uprkos   tradiciji   neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem.

 

„Majka“, režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov

Zove se   LJuba. Na ruskom to znači   „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od  nasilnog muža, brine o najstarijem sinu, koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu… dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana  u borbi protiv nedaća