NESLOGA KOČI DOSITEJEVU?

26. maj 2016.

Stigla građevinska dozvola za prvu zgradu, početak radova u novembru, ali  veliki broj vlasnika ili suvlasnika stanova još nije potpisao predugovore

Grad Kraljevo dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju višeporodične stambene zgrade, čime su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta „Urbana regeneracija Dositejeve ulice“, ali će do kamena temeljca proći najverovatnije još pola godine, a dodatne probleme mogla bi da izazove i činjenica da 56 vlasnika ili suvlasnika  stambenih jedinica (od toga šest onih koji treba da dobiju stanove u prvoj zgradi) još nisu potpisali predugovore. Građevinska dozvola za izgradnju prve od četiri zgrade, na mestu gde se danas nalaze više od pola veka stare zgrade koje su teško oštećene u zemljotresu 2010. godine, izdata je juče, kada su u Kraljevu boravili predstavnici Ministarstva za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu, Ministarstva finansija iCentralne evropske banke (CEB).

Predračunska vrednost radova na izgradnji sedmospratnice sa 103 stana je 275 miliona dinara. Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić pojasnio je da će do kraja juna biti definisani uslovi za raspisivanje javne nabavke, koja će biti sprovedena tokom leta, kako bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini novembra ove godine.

Planirano je da kompleks od četiri zgrade u Dositejevoj, od kojih bi poslednja trebalo da bude završena 2019. godine, ima 364 stambene jedinice, pa je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić pozvao 56 vlasnika ili suvlasnika stanova koji još nisu potpisali predugovore da to učine.

„Bez toga, realizacija ovog projekta može da bude dovedena u pitanje“, rekao je Ilić.

Prema rečima Aleksandra Čolovića, rukovodioca gradske Službe za upravljanje projektima, prva zgrada biće izgrađena na prostoru između postojećih, a njenim završetkom biće stvoreni uslovi da se stanovnici iz okolnih zgrada, koje će potom biti srušene, presele u već završeni objekat.

Realizacija celog projekta predviđa tri faze, tokom prve dve biće izgrađen po jedan objekat, a u trećoj fazi biće završene dve zgrade. Izrada projekta finansirana je iz donacije preko Fonda za Zapadni Balkan i projektovanje za preostale dve faze je u toku.

Na primedbu novinara Portala Krug da vest u današnjem događaju jeste to što se, konačno, nazire početak velikog posla, ali da treba postaviti i pitanje odgovornosti za javno izgovorenu reč, jer su upravo gradonačelnik Ilić i ministarka Zorana Mihajlović 6. novembra prošle godine najavili početak izgradnje za mart ove godine, prvi čovek grada odgovorio je da su do toga dovele objektivne okolnosti, odnosno već pomenuto potpisivanje predugovora sa stanarima.

„Za prvi objekat šest vlasnika još nije potpisalo predugovore, a to je za njihovo dobro, jer će dobiti veće stanove, a to je bio jedan od osnovnih ciljeva za realizaciju ovog projekta“, pojasnio je Ilić, dodajući da iza celog posla stoji Vlada Srbije i da stanari treba da budu svesni da svojim nepristajanjem mogu čitav posao da dovedu u pitanje.

Na pitanje da li vlasnici stanova odbijaju da potpišu ugovore zato što, možda, nemaju novca da dokupe razliku u kvadratima između stanova u kojima sada žive i onih koje prema planu treba da dobiju, Ilić kaže da će oni imati priliku ili da dokupe kvadrate, ili da plaćaju mesečni zakup na tu razliku.

Među 56 onih koji još nisu potpisali predugovore, desetak njih to nije učinilo, jer su nezadovoljni raspodelom koja je izvršena na skupštinama stanara, a najčešći razlog za nezadovoljstvo je visoka spratnost stana koji im je dodeljen. Najveći deo predugovora nije potpisan zato što vlasnici još uvek nisu obezbedili potpunu vlasničku dokumentaciju, a jedan broj vlasnika živi u inostranstvu i već dugo nisu dolazili u Kraljevo. Takođe, kod stanova koji imaju suvlasnike, svaki od njih mora da potpiše predugovor.

Do 15. jula trebalo bi da budu razrešena sva sporna pitanja kako projekat ne bi bio doveden u pitanje, jer su u pitanju uslovi koji ne zavise od volje grada, već ih postavljaju banka i resorna minsitarstva koji traže obezbeđivanje pouzdanosti realizacije projekta.

One thought on “NESLOGA KOČI DOSITEJEVU?

Comments are closed.