Rešenje za radnike propalih preduzeća?

29. jul 2018.

Prema pisanju domaćih medija, država pokušava da nađe model za odlazak u penziju onih koji su sada bez posla, radili su u firmama kojih više nema, stariji su od 50 godina i nemaju dovoljno radnog staža za penzionisanje

Da li se pojavio tračak nade za one koji, i posle nekoliko decenija radnog staža imaju razloga da kažu kako su  „ostali na ulici“. Među njima su njačešće oni koji su radili u propalim firmama, a sada su, pogotovo oni stariji od 50 godina, već godinama bez posla, čak i bez mogućnosti da im neki novi poslodavac pruži šansu. Tračak nade dala su, doduše nezvanično, pisanja pojedinim medijima, da država pokušava da nađe način kako date ljude penzioniše. Autori tekstova pozivaju se na svoje izvore koji su, kako ističu, upoznat sa ovakvim planovima države.

Osnovna ideja je model po kojem će se, zarad rešavanja problema velikog broja građana, sabirati godine staža i godine starosti. Do prave formule koliki bi trebalo da bude minimum godina starosti, a koliki staža, nadležni još nisu došli. Zato je zamisao još u fazi eksperimenta, ali se proračunima uveliko bave u Ministarstvu finansija.

Da nije sve tako sjajno, potvrđuje poruka ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji, navodeći da sa planom nije upoznat, ističe da bi takva penzija morala da bude mala i da takav model ne bi bio pravedan zbog onih koji su u penziju otišli sa 65 godina, celog svog radnog veka uplaćujući poreze i doprinose.

On je zato poručio, čak i starijima od 50 godina da, pre nego što požele da pripadaju toj kategoriji „socijalnih penzionera“, pokušaju da nađu posao. Uputio ih je na prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer „dobri stručnjaci fale, a više se ne postavlja pitanje koliko neko ima godina, bitno je da zna i da hoće da radi

Sa druge strane, ima ekonomista koji smatraju da ideja nije loša, zato što preduzeća nisu propala voljom radnika, već zato što država nije radila kako valja svoj posao. Nije mali broj ni onih koji veruju da je u pitanju navodna briga za kategoriju radnika koja je mnogo izgubila propadanjem preduzeća u kojima su radili, a o njima brinu upravo oni koji su za propast i odgovorni.

U svakom slučaju, iznos na ovakvom penzionom čeku, bar su u tome svi saglasni, biće nedovoljan za život. Prema zvaničnoj statistici, građani Srbije posle odlaska u penziju u proseku žive još 13 godina, a oni koji bi postali penzipneri sa 50 i kojom godinom više, koliki god penzioni ček da im bude, bili bi „privilegovani“ dužim uživanjem u penziji.

Najveći problem Srbija će imati za, otprilike, deceniju i po, kada u penziju treba da počnu da odlaze oni koji su počeli da rade i zarađuju tokom problematičnih 90-ih godina prošlog veka. Jer, upravo je tada počeo da raste broj onih koji su radili bez uplaćivanih poreza i doprinosa, zbog čega će teško ostvariti pravo na penziju.

2 komentara za naslov “Rešenje za radnike propalih preduzeća?

  1. . Rešenje za propala socijalisti čeka preduzeća koja su opljačkana od istih… 

  2. . Daće im neki minimum minimalca, ali će dobiti podosta glasača, ili možda grešim !?

Comments are closed.