LEONI dobio građevinsku dozvolu,kreću radovi

6. avgust 2018.

U Kraljevu su danas, kako je pre pola godine investitor i najavio, počeli pripremni radovi za izgradnju najveće u Srbiji fabrike nemačke kompanije „Leoni“, koja treba da bude završena krajem iduće godine

U petak 3. avgusta, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne usluge u Kraljevu  izdalo je građevinsku dozvolu za gradnju fabrike nemačke kompanije „Leoni“ koja proizvodi kablove za „Mercedes“ automobile.

Ovu informaciju za portal Krug potvrdio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, ističući da je danas na Ratarskom imanju počelo ograđivanje gradilišta. Pripremne radove započeli su radnici preduzeća „ČIP“ d.o.o. iz Prokuplja, koje je na tenderu dobilo ovaj posao.https://www.youtube.com/watch?v=U6h3WkR8E7Y

Od prethodnih deset radnih dana, sedam sam proveo na putu, biće još lepih vesti za Kraljevo – najavio je gradonačelnik Terzić.

U februaru ove godine, Klemens Saks, generalni direktor „Leonija“ za Srbiju, najavio je da će ta kompanija početi „u julu ili u avgustu 2018. gradnju fabrike za proizvodnju kablova u Kraljevu u kojoj će biti posla za 4.000 do 5.000 radnika

O tome je portal Krug pisao je i u februaru ove godine, o tome čitajte OVDE

Prema najavama Saksa, u svoju četvrtu fabriku u Srbiji ova kompanija ima nameru da uloži više od 60 miliona evra.

Saks je tada, prilikom obilaska niške fabrike «Leoni» izjavio da bi prema planovima ove kompanije, gradnja fabrike u Kraljevu koja će imati 45.000 kvadrata trebalo da bude završena krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

«Leoni» u Srbiji posluje od 2009. godine, a u svojim pogonima u Prokuplju, Malošištu i Nišu trenutno zapošljava oko 6.000 radnika.

Izabrani izvođač radova, preduzeće „ČIP“ d.o.o iz Prokuplja, izgradilo je sve fabrike „Leonija“ u Srbiji: novu proizvodnu halu od 24.000 kvadrata u Malošištu kod Niša, tri proizvodne hale (od 8.000, 6.000 i 31.000 kvadratnih metara) i prateće objekte u Prokuplju,

Vlada Srbije proglasila je krajem juna projekat izgradnje fabrike “Leoni” u Kraljevu za projekat od nacionalnog značaja, nakon čega je „Leoni“  započeo proces traženja kadra za nekoliko, uglavnom menadžerskih radnih mesta za fabriku u Kraljevu.

LEONI Grupa, proizvođač žica, optičkih vlakana, kablova i kablovskih sistema, sa više od 86.000 zaposlenih u 30-ak zemalja sveta, u Srbiji posluje kao LEONI Wiring Systems Southeast d.o.o. osnovan u Prokuplju 2009. godine.

Da bi neki projekat bio proglašen projektom od nacionalnog značaja postoje zakonski uslovi koje investitor treba da ispuni investitor, između ostalog, zapošljavanje određenog broja ljudi po aru zemljišta. O tome čitajte OVDE

Na novinarsko pitanje da li će “Leoni” dobiti na poklon i zemljište, i subvencije države, jer zbog toga često negoduju domaći privrednici, gradonačelnik Kraljeva odgovara da elaborat podrazumeva mogućnost da investitor dobije zemljište bez naknade:

O iznosu subvencija razgovara se sa Vladom Srbije, a ne sa jedinicom lokalne samouprave. Dakle, ne radi se o mogućnosti «ili-ili», već o mogućnosti da investitor deo subvencija dobije kroz davanje zemljišta.

naslovna fotografija: Pixabay