Vek i po kraljevačke biblioteke

Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” Kraljevo i grad Kraljevo ove godine obeležavaju vek i po od osnivanja prve čitaonice u Karanovcu. Ova čitaonica predstavlja začetak bibliotekarstva u gradu na Ibru i današnje kraljevačke biblioteke

 U vreme kada je Karanovac imao oko 1.900 stanovnika, od kojih je tek četvrtina bila pismena, grupa obrazovanih, naprednih Karanovčana 1868. godine osnovala je čitaonicu. Gde se nalazila – nije poznato, ali se zna da je bila pretplaćena na osam novina i da je organizovala kulturni i zabavni život u varoši.

Oni koji su osnovali karanovačku čitaonicu, prvu posle petovekovnog ropstva, obnovili su duhovni most sa nemanjićkom Žičom, u kojoj je Prvovenčani spajao zemaljsku moć i književno nadahnuće, u kojoj su nastala najlepša dela naše srednjovekovne književnosti. Ovi Karanovčani su postavili i temelj hramu knjige u koji je izrasla današnja Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”. 

Iz istorije bibliotekarstva u našem gradu izdvajamo da se čuveni predsednik opštine Jovan Sarić 1881. godine latio i obnavljanja Opštinske čitaonice. Postojala je do Prvog svetskog rata i u to vreme imala više od 3.000 knjiga i časopisa.

Između dva rata Kraljevo nije imalo gradsku biblioteku, pa su žeđ za znanjem Kraljevčani mogli utoliti u školskim knjižnicama, Narodnoj knjižnici u Žiči i pri Jugoslovensko-francuskom klubu.

Najnovije poglavlje u istoriji bibliotekarstva u Kraljevu počinje 1945. godine osnivanjem Narodne biblioteke. Prvih godina knjižni fond je, između ostalog,  stvaran i organizovanim prikupljanjem knjiga od građana, o čemu svedoče sačuvani plakati.

Kroz decenije koje su usledile, riznica knjiga je značajno obogaćena. Danas Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” Kraljevo ima oko 250.000 knjiga i časopisa, organizuje oko 300 događaja godišnje i ima više od 10.000 aktivnih članova. Za Kraljevčane svih generacija biblioteka je izvorište znanja i utočište od svakodnevnice, koje digitalni mediji mogu obogatiti, ali nikada zameniti.

U spomen na pretke koji su pre 150 godina osnovali prvu čitaonicu modernog doba u Karanovcu, Narodna biblioteka i grad Kraljevo će, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, tokom jeseni organizovati brojne književne događaje.

1 komentar za naslov “Vek i po kraljevačke biblioteke

  1. . Prikupljanje knjiga ili je izdato naređenje o konfiskaciji. Tada je,, ukradena,, i biblioteka Ministra iz Zakute koji je nakon par dana streljan. 

Comments are closed.