OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA BIVŠEG GRADONAČELNIKA

31. maj 2016.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Kraljevu, Ljubiša Simović oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja u slučaju „Pasaž“

Presuda sudskog veća, koju je u ponedeljak, kao predsedavajući saopštio sudija Višeg suda u Kraljevu Zoran Grković prvostepena je, nepravosnažna i doneta u postupku kojim su za zloupotrebu službenog položaja u smislu omogućavanja nezakonite dobiti drugim licima (slučaj „Pasaž“) bili optuženi bivši gradonačelnik Ljubiša Simović i tadašnji gradski pravobranilac Dalibor Dimitrijević  i njegov zamenik Dejan Marković.

Gradom na Ibru se ubrzo pronela priča da su svih optužbi oslobođeni svi koji su pritvarani u aferi „zemljotres“, ali je istina da optužnica protviv nekadašnjeg gradonačelnika Kraljeva i onih koji su 11. maja 2013. godine uhapšeni zbog osnova sumnje da su, kako je tada navedeno u saopštenju policije „zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u Kraljevu 2010. godine i tako oštetili budžet grada za oko 102 miliona dinara“ –  ni posle tri godine nije podignuta.

Istorija slučaja „Pasaž“ kaže da je, nakon što je zemljotres 2010. godine teško oštetio ugostiteljski objekat u centru grada, zakupac tog objekta Dejan Jovanović,  ne čekajući pomoć države, uloživši oko 160.000 evra, samostalno sanirao i rekonstruisao objekat koji se nalazi u vlasništvu grada.

Po završetku tog posla, od lokalne samouprave je tražio da mu ulaganje prizna oslobađanjem od mesečne zakupnine od 3.000 evra (što predstavlja najvišu kiriju u gradu), sve dok ukupan iznos zakupnine ne dostigne iznos sredstava koje je uložio.

Bivši gradonačelnik Ljubiša Simović kaže da su mu, nakon veštačenja gradskih veštaka, pravobobranioci predložili da grad uđe u poravnanje kako lokalna samouprava ne bi imala duplu štetu (ako se uđe u sudski proces), što je on  i prihvatio.

„Grad je čak pribavio i dodatnu vrednost, jer će po isteku zakupa lokalna samouprava  biti vlasnik obnovljenog objekta“, smatra bivši gradonačelnik, koji je, kao i njegova odbrana – zadovoljan ishodom ovog sudskog postupka.

Ostaje, međutim, otvoren, drugi predmet afere „zemljotres“, zbog koje je u pritvoru Simović 2013. godine mesec dana proveo u pritvoru, a nekolicina od ukupno još 19 pritvorenih i istragom obuhvaćenih vlasnika kraljevačkih preduzeća, građevinskih stručnjaka i pravnika, bili su pritvoreni i po nekoliko meseci.

Do sada su urađena dva zvanična veštačenja: jedno Građevinskog fakulteta u Nišu, čiji su stručnjaci Viši sud u Kraljevu 2013. godine obavestili kako je „nesumnjivo da na izgrađenim objektima postoje manjkovi radova, ali u manjem obimu i vrednosti od onih koji su dati u rešenju o sprovođenju istrage“.

„Evidentno je da postoje i viškovi i nepredviđeni radovi, pa na osnovu dosadašnjih saznanja, priložene dokumentacije i prikupljenih podataka na terenu ukazujemo da je vrednost viškova i nepredviđenih radova veća od manjkova“, kaže se u izveštaju veštaka Građevinskog fakulteta u Nišu.

Nakon njih  Viši sud angažuje Zavod za sudska veštačenja iz Novog Sada.

I oni su, međutim, na osnovu višemesečne provere, uz ogradu da „nije bilo moguće utvrditi da li su baš svi temelji kuća, kada su u putanju armiranje, dubina i širina, u skladu sa projektnom dokumentacijom“, došli do zaključka da vrednost izvedenih radova na ukupno 463 kuće, koliko je u Kraljevuu podignuto tokom obnove, iznosi oko 619 miliona dinara.

Kada se saberu isplate obavljane prema situacijama na gradilištima taj iznos je 596 miliona dinara, što je oko 23 milona dinara razlike u korist izvođača, odnosno toliko im još nije isplaćeno, jer konačan obračun nije sačinjen.

Kada će – ne zna se, ali produženje ove agonije bez stavljanja tačke na ceo slučaj, bespovratno je bacilo senku na uspešnu akciju „Kraljevo pod krovom“, tokom koje su za 11 meseci u gradu na Ibru podignute 463 montažne kuće, 20.000 vlasnika stambenih objekata dobilo pomoć u građevinskom materijalu, a oko 80.000 ljudi neki vid novčane pomoći.

1 komentar za naslov “OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA BIVŠEG GRADONAČELNIKA

Comments are closed.