KANCELARIJA KAO POMOĆ RAZVOJU POLJOPRIVREDE

1.jun 2016.

Poziv za sve zainteresovane korisnike savetodavnih usluga na pripremi dokumentacije kojom će moći da konkurišu ne samo kod domaćih, već i kod međunarodnih fondova

Udruženje Centar za razvoj sela, poljoprivrede i tradicije i Razvojno-inovacioni centar (RIC), udružili su raspoložive potencijale i otvorili kancelariju u Kraljevu, na drugom spratu Tržnog centra „Danica“ u ulici Vojvode Putnika.

Zadatak novootvorene kancelarije biće podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i uslužne delatnosti, uz uvažavanje  zahteva i potreba poljoprivrednih proizvođača, preduzetnika i privrednika  za investicionim ulaganjem u proširenje i modernizaciju postojećih proizvodnih i uslužnih kapaciteta ili započinjanje  nove delatnosti. 

Jasmina Prodanov, direktor Razvojno-inovacionog centra navela je da je kancelarija otvorena sa ciljem da prave informacije dođu do svih potencijalnih korisnika savetodavnih usluga na pripremi dokumentacije kojom će moći da konkurišu ne samo kod domaćih, već i kod međunarodnih IPA fondova za ruralni razvoj, koji se tek očekuju.

„Poljoprivredni proizvođači, preduzetnici i pravna lica sada će na jednom mestu moći da dobiju sve što im je potrebno da bi realizovali svoje poslovne ideje“, kaže Prodanov.

Ona dodaje da je dug put od poslovne ideje do cilja, ali da je uloga stručnog tima da učestvuje, ne samo u izradi dokumentacije, nego i da deluje savetodavno u primeni najsavremijih dostignuća, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u preradi.

Prema rečima Zorana Milićevića, koji je predsednik Centra za razvoj sela, kaže da je odluka da se sedište Centra, koji je prvenstveno bio otvoren u Beogradu, prebaci u Kraljevo, doneta sa željom da svoje usluge približe poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima. Ideja je da im se olakša konkurisanje kod Fonda za razvoj, Ministarstva poljoprivrede i Razvojne agencije Srbije.

„Ovo je šansa da se poljoprivreda vrati na mesto koje joj pripada, jer jedino ona ima suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni i samo ona može da izvuče ovu državu iz krize“, ocenio je Milićević.

Usluge u ovoj kancelariji namenene su i pravnim licima. Savetodavne će biti besplatne, a u delu za koji je potrebno angažovanje stručnog tima – usluge ove kancelarije biće po popularnim cenama.

„Nekada je bitnija pripremna aktivnost kako bi potencijalni korisnici usluga mogli da steknu uslove da koriste bespovratna sredstva ili povoljne kreditne linije“, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Od poslovne ideje do realizacije stručni tim kancelarije vršiće izradu projektno-tehničke dokumentacije i izradu biznis planova po propisanim metodologijama, jer podsticajne mere Vlade otvaraju mogućnost konkurisanja za kredite i podsticajna sredstva, za šta je neophodno pisanje biznis planova i kompletiranje dokumentacije radi podnošenje zahteva kreditorima i donatorima.

Kancelarija na drugom spratu Tržnog centra Danica u ulici Vojvode Putnika otvorena je pre dva dana, a kroz nju je do sada prošlo već nekoliko desetina zainteresovanih da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, prošire svoje kapacitete ili sasvim vrate da žive na selu i žive od onoga što selo i poljoiprivreda mogu da pruže. Miloš Radenković, vlasnik nekadašnjeg „Građevinara“, prostor u kojem se kancelarija nalazi – besplatno je ustupio.