Čekanje na gasovod dugo skoro deceniju

27. decembar 2018.

Kraljevo je bilo među prvim gradovima u Srbiji koji su počeli realizaciju programa gasifikacije, ali gasa u domaćinstvima još nem,a pa se sa ovim poslom ponovo kreće iz početka

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva formirao je nedavno stručnu komisiju za izbor strateškog partnera na poslovima gasifikacije šire gradske zone. Komisija na čelu sa Aleksandrom Nestorovićem, direktorom ovdašnje direkcije za izgradnju razmatrala je pristigle ponude i predložila je da partner gradu Kraljevu i „Srbijagasu” bude beogradska firma „Milenijum”. Ako bude sve kako je planom predviđeno, za pet godina treba izgraditi oko 200 kilometara primarne i sekundarne mreže. Strateški partner bi ulagao rad i novac, a kako i koliko će prihoda pomenuti partneri ubirati tek će se videti. Uglavnom, planirano je da ovaj energent bude dostupan ne samo privredi i domaćinstvima u gradskoj zone već i prigradskoj, poput naselja Adrani, Beranovac, Ratina, Jarčujak, Mataruška Banja, Žiča, Konarevo…

Ipak, ima i sumnjičavosti jer se slično govorilo još 2010. godine kada je, takođe, u Kraljevo trebalo dovesti gas za široku potrošnju. Čak je, usred leta te godine, bila upriličena i svečanost na poljančetu u gradskom naselju zvanom Simkina livada, povodom otvaranja radova na razvodu gasovodne mreže. Pamte poznavaoci kraljevačkih političkih prilika i da je tom događaju prisustvovalo čak dva gradonačelnika Kraljeva: Ljubiša Jovašević i Ljubiša Simović. Jer, bilo je to vreme veće lokalne političke ujdurme i baš su se tada lomila koplja, to jest još se nije znalo koji je legalni, pa se čekalo na „presudu” resornog ministarstva. Nijedan kandidat nije odustajao od fotelje pa su otvaranju radova, ne baš u isto vreme, prisustvovala obojica. No, bez obzira na politiku, rečeno je jasno i glasno: prva domaćinstva biće na budući gasovod priključena već krajem godine i to – besplatno. Međutim, desio se i zemljotres što nije bio jedini razlog predugog čekanja, već i nedostatak para koje je trebalo da stignu od donatora iz Beča… Rokovi su zato pomerani i na kraju od celog posla nije bilo ništa.

Bilo je najavljeno da će se za domaćinstva obezbediti čak 20.000 besplatnih priključaka, kao i da je vrednost ove investicije oko 25 miliona evra i da će taj novac obezbediti austrijska vlada iz fondova EU, posredstvom austrijske firme „PSV inženjering”. Izabran je ovde i izvođač radova, preduzeće „Termovent” iz Kraljeva. Vlasnik te firme je obećao da će prvi korisnici u pomenutom naselju biti priključeni za tri, četiri meseca. Tako bi za pet godina svako domaćinstvo imalo priliku da se priključi na gas. U međuvremenu trebalo je čak da se formira i novo preduzeće „Kraljevogas”, koje bi se brinulo o održavanju sekundarne gasovodne mreže i distribuciji gasa. Vlasnici buduće mreže bili bi po 45 odsto austrijska firma „PSV inženjering” i kraljevački „Termovent”, a preostalih deset odsto grad Kraljevo. Ti vlasnici bi i naplaćivali potrošene količine gasa.

I, zaista „Termovent” je započeo posao, iz kase te firme potrošeno je oko 500.000 evra. Obavljeni su radove na razvodu 7,5 kilometara gasovodne mreže u naselju Đura Đaković za oko 270 domaćinstava. Ali, trebalo je ukupno da se uradi oko 250 kilometara mreže… No, tu se stalo, najverovatnije što obećan novac iz Austrije nije stigao.

Zbog svega pomenutog Kraljevo je jedan od malobrojnih gradova bez sekundarne gasovodne mreže iako je na papiru bilo među prvima. Istina, ranije, još pre 2010. godine i van tog propalog programa, nekadašnji giganti, Fabrika vagona i „Magnohrom”, gradska bolnica i dve gradske kotlarnice priključeni su na jedan krak gasovoda.

Nama je i sada prioritet snabdevanje gasom industrijskih pogona i budućih zgrada, koje će država graditi u Ribnici, na lokaciji Voćareve livade za pripadnike snaga bezbednosti. Naravno, da će i od interesovanja građana zavisiti kojim će se redom u naseljima razvoditi gasovodna mreža – rekao je Nestorović.

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika”

foto: početak radova na gasifikaciji u Kraljevu (M. Dugalić)

2 komentara za naslov “Čekanje na gasovod dugo skoro deceniju

  1. . Na prvi pogled tačno, ali nije. Zašto ne bi više projekata imalo isti stepen prioriteta? Infrastruktura uopšte, a ne samo obilaznica, koja jeste od ogromnog značaja. Gasifikacija možda i nije najbolji primer za to, obzirom da gas i nije tako jeftin energent. Na primer, potrebno je značajno unapređenje saobraćajnica u gradu i rešavanje parkinga za ogroman broj vozila (Posebna priča je javni prevoz…). Dalje, potrebno je sprečavanje dalje gradnje u užem delu grada, koja je suprotnost racionalnom širenju i urbanističkom unapređenju grada.

  2. . Obilaznica je važnija,hiljade kamiona kroz centar,desetine se razbole zbog zagađenja a ako je gasifikacija prioritet onda to nešto dobro nije u redu !

Comments are closed.