OPET „IGRE BEZ GRANICA“ – CITY GAMES

22. jun 2016.

Kao nastavljači tradicije zabavnog takmičenja, koje stariji i danas pamte i prepričavaju, City Games u Kraljevu 28. juna u 19.30 na Gradskom bazenu

Nezvanični naslednici nekada veoma popularnih Igara bez granica, City games, nakon šest godina postojanja konačno dolaze i u Srbiju. Gradovi u našoj zemlji imaće priliku da se bore međusobno u veoma atraktivnim i nesvakidašnjim igrama u bazenu, grad pobednik predstavljaće Srbiju na međunarodnom polufinalu, a svi se nadamo i finalu.

– Ova manifestacija kroz zabavu i sport svakog leta jača prijateljstva i veze među gradovima i državama koje se takmiče. Ove godine je to čak 200 ekipa iz 12 zemalja u kojima se tokom letnjih meseci održavaju kvalifikaciona takmičenja, kaže nam autor i direktor projekta Miroslav Krzyk.

Igre su osnovni sadržaj ovog projekta, a osmišljene su tako da zabave publiku i takmičare, ali i da podstaknu vrednosti poput prijateljstva i timskog duha i da ukažu na važnost bavljenja sportom.

– Baziraju se na tradicionalnim disciplinama i proizvodima, što je vidljivo i iz njihovih naziva: morska alka, leteći vaterpolo, vuča konopca, trka magaraca, vodena košarka…Ukupno je 13 različitih disciplina koje nude pregršt zabave i adrenalina za sve generacije, kaže Krzyk.

Ekipe se sastoje od 8 takmičara od kojih troje moraju biti ženskog pola, a prijave se obavljaju preko službene web stranice www.city-games.com. Prvi put će rekreativni sportisti imati mogućnost da prijave svoje ekipe i predstavljaju svoju zemlju na nekom medjunarodnom takmičenju, ali to ne znači da se ne mogu prijavit i već afirmisani sportisti.

– Do sada smo imali prilike da na igrama vidimo Alesija Sartorija iz Italije – dvosturkog osvajača olimpijske medalje, Vladimira Gojkovića – jednog od najboljih vaterpolista sveta, Sandru Pešić – bivšu košarkašku reprezentativku Jugoslavije, a nadamo se da će nam se ove godine pridružiti i neko veliko ime iz Srbije – kaže Krzyk.

Prvi korak ka famliji zvanoj City Games napravio je grad Niš, koji je prošle godine dobio pozivnicu i predstavljao Srbiju na međunarodnom polufinalu u Rijeci. Tu su se nadmetali sa ekipama Makedonije, Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Herceogovine i Crne Gore, a ove godine osim Srbije ovim zabavnim igrama priključuju se i Nemačka, Holandija i Velika Britanija. Postoji mogućnost da domaćin međunarodnog polufinala bude naš glavni grad, koji bi ugostio pobedničke ekipe ostalih zemalja na nekom od svojih bazena. Međunarodno finale će se odigrati u septembru u Biogradu na Moru.

Prvi gradovi koji su odabrani u Srbiji su Sombor i Kraljevo dok će se finalno takmičenje održati 30. juna na Zlatiboru, a kako ove igre privlače veliki broj gledalaca, jer je njihov sadržaj veoma interesantan i televizijske emisije su vrlo gledane, nema sumnje da će se još gradova priključiti porodici zvanoj City games.

U Kraljevu se „City games“ održavaju na Vidovdan, 28. juna na Gradskom bazenu u 19 časova i 30 minuta.