Predsednik Srbije u Sirči: o sanaciji štete, aerodromu, putevima (VIDEO)

Predsednik Srbije rekao je u Sirči, obraćajući se novinarima, da je izbegnuta katastrofa iz 2014. godine zahvaljujući onome što je za poslednjih pet godina država uradila na odbrani od poplava.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće izgrađena 23 mosta, koliko ih je na teritoriji Kraljeva oštećeno u prošlonedeljnim poplavama.

Na mestu gde je nadošla Sirčanska reka odnela stari most, Vojska Srbije postavila je pontonski most prošlog petka. Direktor preduzeća “Putevi Srbije” Milutin Drobnjak dobio je nalog da novi most Sirča dobije do 15. oktobra.

Vučić je rekao da je ponosan i na Vojsku Srbije, čiji su pripadnici pritekli u pomoć poplavljenima.

U Kraljevu je sigurno najveća šteta. Morava je izdržala i sve što smo radili oko nje, ali su problem sada napravili bujični tokovi“, naveo je Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije, na Vidovdan 28. juna bi trebalo da bude otvoren aerodrom “Morava” u Lađevcima i za civilni saobraćaj, što će puno značiti, ocenio je, za privredu Zapadne Srbije, ali i za razvoj turizma Kopaonika, Zlatibora i Tare.https://www.youtube.com/watch?v=kAeaw2qhf2s

Predsednik Vučić izjavio je i kako očekuje da do kraja godine bude otvoren i ceo auto-put od Beograda do Čačka, jer je, kako je naveo, za to „dobio obećanje od Kineza“:

Deonica Surčin-Obrenovac biće gotova do svetog Nikole, 19. decembra. Za dve godine ćemo imati i auto-put od Preljine do Požege, a svi se 70 godina žače kako nemamo puteve“.

Za kraj jula najavio je početak radova na izgradnji Moravskog koridora, to jest auto-puta Pojate-Preljina, građanima je poručio da čeka 15. jun, „jer tada dolazi i mali i veliki PDV“:

Očekujem da Ana (Brnabić) to odobri, po podacima koje imamo čini mi se da ćemo moći, pre kraja godine da idemo na povećanje penzija i plata. Plate će pre kraja godine biti više od 500 evra, tako da polako ostvarujemo snove“, istakao je Vučić.

U Sirči je poplavljeno 45 kuća, a zaseok ka Sirčanskoj Banji sa 25 meštana, potpuno je odsečen, jer nema putnu komunikaciju zbog toga što je i most na tom putu teško oštećen u poplavama.