U Kraljevu obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice, Kraljevo je obeležilo Dan borca. Na Spomenik otpora i pobede venac je, najpre, u ime grada Kraljeva, položio pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović, a onda su poštu borcima koji su učestvovali u oslobađanju zemlje odali i predstavnici vojske, policije, boračkih i drugih udruženja i organizacija.

Grad Kraljevo obeležavao je 4. jul, Dan borca, i onda kada je to bio državni praznik, od 1956. do 2001. godine. Posle sedam godina pauze, od 2008. godine lokalna samouprava u našem gradu ponovo, sećanjem na žrtve, obeležava današnji datum. 

Pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović istakao je da obeležavanje ovog datuma predstavlja naš odnos prema žrtvama koje su pale u borbi za oslobođenje od fašizma i okupacije.

 – Naša istorija je veoma burna i ne smemo zaboraviti da je mnogo naših predaka dalo život za odbranu naše slobode. Pored Kraljeva i Beograda, sada i Smederevo, Šabac i Niš obeležavaju Dan borca i na taj način neguju pravi odnos prema našoj istoriji – naglasio je Jovanović.

Prema rečima Milana Matijevića, predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.  Kraljevo ima posebne razloge da obeleži ovaj datum, jer je dalo velike žrtve u narodnooslobodilačkom ratu. On je podsetio da je na današnji dan 1941. godine Politbiro Centralnog komiteta pozvao narode bivše porobljene države Kraljevine Jugoslavije da podignu ustanak protiv fašizma.

Odmah nakon toga usledilo je podizanje ustanka u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji, 7. jula u Srbiji, 13. jula u Crnoj Gori, 22. jula u Sloveniji i 27. jula u Bosni i Hercegovini i drugim krajevima. To je bio otpor protiv tadašnjeg zla zvanog fašizam, koje se nadvilo nad Evropom i celim svetom – istakao je Matijević.

One thought on “U Kraljevu obeležen Dan borca

  1. . Ne čude mene komunisti koji su nas uvukli u sve ratove na balkanu da proslavlja ju dan kad je španac ubio dva policajca nalokalnoj proslavi. Ne čudi me ni prisustvo vojske i policije jer je to njihova tradicija nego me čude ova neobrazovani, interesom vođena udruženja iz devedeset ih. Naše komšije, prijatelji su dali živote za Srbiju a ne za komuniste. Sve bi oni uradili da postanu deo korpusa srpskog naroda i srpske istorije ali to nije civilizovano ni higijenski. 
Comments are closed.