Kad će avio kompanije leteti sa “Morave”?

4. avgust 2019.

Troslovni kod Međunarodnog udruženja avioprevoznika, „Morava“ će dobiti tek kada prva kompanija uspostavi redovan let, a od zainteresovanosti avio-kompanija zavisi i rekonstrukcija piste i proširenje platforme za okretanje letelica

Aerodrom “Morava” pre više od mesec dana otvoren je za civilni saobraćaj. Za sada nema redovnih letova, radnici se još obučavaju. Kada će avio-kampanije početi da prevoze putnike iz vazdušne luke u Kraljevu?

Na aerodrom “Morava”, za sada, povremeno sleću samo privatni avioni i helikopteri. Dočekuju ih radnici sa niškog aerodroma, jer se trideset sedmoro zaposlenih na “Moravi” još obučava – u Kraljevu radnici obezbeđenja i kontradiverzione kontrole, a u Nišu pripadnici vatrogasno-spasilačke službe i službe za prihvat i otpremu putnika i vazduhoplova.

https://www.youtube.com/watch?v=XoBFaOAA_5k&t=4s

Već ima 15 dana kako traje obuka. Ja do sada nisam imao dodira sa ovom vrstom posla, tako da ovo je sve za nas novo, ali u principu obuka je kompleksna, ali pre svega zanimljiva“, navodi Nikola Lazović, operater kontradiverzione kontrole.

Obuke su za mene zahtevne, i za moje kolege takođe. Bićemo obučeni nešto u Nišu, nešto ovde kod nas i čini mi se da ćemo uspeti da postignemo to“, dodaje Jelena Prodanović, operater kontradiverzione kontrole.

Samostalno će raditi za oko dva meseca. Za sada, aerodrom u Lađevcima otvoren je sredom od 12 do 14 časova. Da se resursi, dok nema redovnih letova, ne bi trošili na pripravnost, umesto na obuke, objašnjavaju u rukovodstvu aerodroma.

Bilo koji vazduhoplov, ako ima potrebu i želju, moći će uz najavu da sleti ovde. Dakle ta obaveza otvorenosti stoji samo za period kada bez najave može da se sleti ovde. Tako da u nikakvom slučaju to nije radno vreme radnika. Radno vreme radnika je puno i oni su, da kažem, zaposleni non-stop u to svoje radno vreme na obukama, na održavanju objekta, na dokumetaciji“, ističe Dragan Bugarinović, direktor Aerodroma “Morava”.

Avio-kompanije su već utvrdile red letenja za ovu godinu, pa se od jeseni eventualno mogu očekivati samo čarter letovi. Na Aerodromu bi bili zadovoljni kada bi redovnih linija bilo na proleće.

Imali smo razgovore sa određenim kompanijama, postoji zaista njihovo ozbiljno interesovanje, ali naravno o tome ne možemo ništa više da kažemo, jer je sada upravo faza njihove procene situacije i mogućnosti otvaranja tih linija“, kaže Bugarinović.

Od zainteresovanosti avio-kompanija zavisiće i kada će početi izgradnja nove piste i proširenje platforme za parkiranje letelica. Troslovni kod koji dodeljuje Međunarodno udruženje avioprevoznika, Morava će dobiti tek kada prva kompanija uspustavi redovan let.

pripremio Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

1 komentar za naslov “Kad će avio kompanije leteti sa “Morave”?

Comments are closed.