Teške muke rudara Ibarskih rudnika

7. avgust 2019.

„Voleo bih da svako može samo da siđe u jamu, da pogleda kako je dole: radimo lopatom i krampom, kao što su rudari radili i pre 100 godina“, kažu zaposleni koji već decenijama traže bezbednije uslove rada i bolji materijalni položaj

Na jučerašnji – Dan rudara Srbije, mediji su podsetili da od rudarskog hleba živi oko 22.000 rudara, koji 6. avgust obeležavaju sećanjem na štrajk iz 1903. u Senjskom rudniku. Rudarski zahtevi i tada i sada su isti – veća bezbednost i bolji materijalni položaj.

Milenko Baltić gotovo dve i po decenije za život zarađuje u jamama Ibarskih rudnika. Trenutno, jedini u svojoj četvoročlanoj porodici.

Sin mi je isto završio rudarsku školu, deda mi je radio u ovim Ibarskim rudnicima, i otac mi je radio. Ja sam počeo, što kažu, od lopate, i stigao sam dokle sam stigao. Da je lako, nije lako“, ističe Milinko Baltić, rudar u Ibarskim rudnicima.

Nije lako ni dvadeset sedmogodišnjem Nikoli Ercu iz Ušća, koji je već šest godina pomoćnik kopača.

Voleo bih svako da uđe, samo da siđe u jamu, da pogleda kako je dole. Ništa nije mehanizovano, radimo lopatom i krampom. Kako su nekada radili stariji, tako i mi mladi radimo“, priča Nikola Erac, pomoćnik kopača u Ibarskim rudnicima.

Stariji su lakše dolazili do unapređenja, kome se nada i Nikola. Ali ga neće biti bez prijema novih rudara. Trenutno, u Ibarskim rudnicima radi 400 zaposlenih. U najboljim danima bilo ih je dvostruko više.

Iz godine u godinu se broj radnika smanjuje, što uzimanjem socijalnih programa, što redovnim odlaskom u penziju. Rude ima. Kažem, eto, fali radne snage i dobre volje da Ibarski rudnici rade“, navodi Ivan Jevtović, poslovođa provršinskog kopa Ibarskih rudnika.

Oni već decenijama meštane Ušća i okoline uspevaju da zadrže u rodnom kraju.

Ivan Jevtović dodaje da oko 80 odsto porodica živi od plate Ibarskih rudnika.

Milinko Baltić smatra da bi se i mesto ugasilo ako se rudnik ugasi.

Bezmalo, Ušće ne bi ni postojalo“, kaže Milinko.

Nikola Erac nije oženjen, ali planira.

Firma treba da radi, a ako bude radila, biće i porodice, biće svega“, kaže Nikola.

Sa tom nadom, autobusom nadograđenim na kamion, koji rudari od milošte zovu cirkus, odlaze iz jame “Tadenje”.

pripremio Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

foto/ilustracija Pixabay