Koja će kompanija leteti sa „Morave“?

27. oktobar 2019.

Vlada Srbije objavila je tender za izbor avio prevoznika sa aerodroma “Morava”; trogodišnji ugovor procenjen je na 5,7 miliona evra, sa koliko će Vlada subvencionisati kompaniju koja bude zadovoljila tenderske uslove

Avioni bi sa aerodroma „Morava“ najpre trebalo da lete na linijama do Beča i Soluna i to po tri puta nedeljno. Ipak, Beč i Solun nisu bile jedine destinacije na listi želja kraljevačke lokalne samouprave

Na osnovu elaborata koji su sačinili zaposleni u gradskom Projektnom razvojnom centru, predložili smo tri destinacije u Nemačkoj. To su Frankfurt, Minhen i Ninberg kao grad u kome se nalazi sedište “Leonija” koji svoju najveću fabriku u Srbiji otvara baš u Kraljevu. Predložili smo i Beč i Instanbul, s obzirom da veliki broj naših sunarodnika živi u ova dva grada“, objašnjava gradonačelnik Kraljena Predrag Terzić.

Izgleda da su se putovanju do Beča za pola sata najviše obradovali žitelji Kraljeva i okolnih mesta.

Znam ljude iz Kraljeva koji su najavili da će prvim letom za Beč otići bar na kafu“, kaže Mileva Milojević iz sela Lađevci.

Čiji će avioni leteti sa aerodroma “Morava” znaće se do polovine novembra.

https://www.youtube.com/watch?v=XoBFaOAA_5k&t=10s

Uslovi tendera su isti kao i za linije od javnog značaja sa aerodroma Konstantin Veliki.

Pored raznoraznih uslova, letilica mora da budu sa minimum 70 sedišta. Od interesantnih uslova, tu je i postojanje kol centra u Srbiji i mogućnost za tri leta godišnje do Beča, a do Soluna sezonski“, objašnjava urednik portala Tango Six Petar Vojnović.

Na “Moravu” povremeno već sleću privatni avioni i helikopteri. Spreman je i za redovne komercijalne letove

Svaki početak je težak. Tako će i ovaj početak biti težak za nas, pogotovou zimskoj sezoni. Zahvaljujući najsavremenijoj i najnovijom opremi koja nam je nabavljena, spremni smo za obavljanje redovnog avio saobraćaja i u najtežim uslovima“, ističe direktor “Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković.

Osoblje je osposobljeno je za samostalan rad. Spremni su da 1. decembra dočekaju putnike i avione. Kog dana u decembru će to biti zavisi od aviokompanija.

pripremila Vera Aksentijević

izvor: RTS