Rekordan broj turista u Rudnu na Goliji

8. januar 2020.

Rudno, selo na obroncima Golije, oborilo je prošle godine rekord u broju turista; slobodnih mesta nema ni ovih dana, jer su za božićne i novogodišnje praznike posetioci smeštaj rezervisali još u septembru

Rudno je postalo turistički fenomen – u tom selu gde se tokom dana promeni pet godišnjih doba, bez sigurnog signala na mobilnim telefonima, kreveta nikad nema dovoljno. Oni koji su imali sreće želeli su baš to za Božićne praznike.

Ideja nam je bila da budemo negde gde je apsolutna priroda, ono iskonsko, kako treba da bude“, kaže Zorana Leđanski iz Beograda.

U suštini hteli smo negde da budemo u planini, u drvenoj kućici, kamen, priroda, sneg da se deca igraju, da bude prava zimska idila“, navodi Igor Jakovljević iz Kraljeva.

Zime su pune snega, a ledeni dani potraju i duže od mesec dana, ali čak i uz zaleđenu vodu i nestanak struje, kako kažu, sneg ne gubi draž.

Meni je ovde savršeno, lepo je, sankamo se, pravimo Sneška Belića“, kaže Lazar Grujičić iz Beograda, a Olivera Grujičić dodaje: “Savršeno, utisci fenomenalni, prvi put, snega ima, svega dovoljno, lepo je toplo u ovom domaćinstvu.”

Rudnjanskim domaćinima gosti dolaze iz celog sveta. Miloševići na “Bukingu” imaju i najviše ocene.

Beograd i Vojvodina dominiraju, među njima ima i stranaca preko Bukinga, Kragujevčani su oduševljeni“, navodi Rastko Milošević iz domaćinstva “Selena” na Rudnu.

Nije lako biti dobar domaćin, posebno gostima iz inostranstva. Ali za dobar miris i ukus, prevod i nije potreban.

Što spremamo našima, spremamo i njima, sarme, kajmak, pite od heljde, heljdašice“, nabraja Dragica Milišević šta pravi i služi u svom domaćinstvu.

Pobednica serijala “Kuhinja mog kraja“, vredna Rudnjanka Milijana Šekler kaže da je u vreme praznika imala sto kreveta ne bi bilo dovoljno.

To je sve puno, to je davno rezervisano, cele zime imamo goste i pravi je doživljaj za njih“, kaže Milijana Šekler.

Među meštanima nema nezaposlenih. Selo će, kažu u šali, uskoro morati da uvozi radnu snagu. Od mesta kome je pretio nestanak, napravili su privredni bum. Čak i bez infrastrukture, jer kad padne sneg do nekih domaćina na Rudnu se jedva se stigne i pešice.

pripremili: Vera Aksentijević i Zoran Sarić

izvor: RTS

foto: Pixabay (ilustracija)

1 komentar za naslov “Rekordan broj turista u Rudnu na Goliji

  1. . Stiče se utisak da se Kraljevo stidi studeničkog kraja….

Comments are closed.