Plan da “Morava” dobije još jednu pistu (VIDEO)

4. februar 2020.

Za predstavnike nekoliko privrednih komora koje gravitiraju „Moravi“ danas je u Lađevcima održana prezentacija o kapacitetima i razvojnim planovima ovog aerodroma koji će, najavljeno je, sa novom pistom omogućiti i kargo saobraćaj

Tema današnjeg sastanka direktora Aerodroma Srbije sa predstavnicima Privredne i Inženjerske komore Srbije i direktorima regionalnih privrednih komora sa sedištem u Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Užicu, Požarevcu i Kraljevu, bili su razvojni planovi resornog ministarstva i Vlade Srbije za aerodrom „Morava“. Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“, istakao je da je u pitanju inicijativa da se podrži razvoj razvoj ovog aerodroma za transport robe i pošiljaka.https://www.youtube.com/watch?v=BVtvF5veG68

U ovom regionu ima blizu 25.000 privrednih društava i skoro 90.000 preduzetnika koji gravitiraju ovom aerodromu, što još jednom pokazuje opravdanost uvođenja linija od od javnog interesa koje pre svega imaju značaj za povezivanje privreda regiona ovog dela Srbije – kazao je Zdravković.

On je na pres konfereciji održanoj nakon sastanka podsetio da su od otvaranja „Morave“ i za civilne letove do danas otkazana tri leta zbog, ali da je iz istog razloga otkazovanja letova u decembru i januaru bilo i na aerodromima u Nišu i Beogradu, kao u da preduzeće na čijem je čelu, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture jeste stvara uslove za izgradnju nova poletno sletna staza koja će imati sve savremene uređaje i omogućiti da vazduhoplovi mogu da slete na „Moravu“ i u smanjenim uslovima vidljivosti.

Resorno ministarstvo radi na izradi Plana prostorne namene aerodroma „Morava“ koji će „ukrstiti“ planove koji se tiču Moravskog koridora i prostorne planove Kraljeva i Čačka na čijoj se međi nalazi – pojasnio je Zdravković.

https://www.youtube.com/watch?v=ezLV4ZS3Dp8

Formirana je komisija koja je definisala projektni zadatak, dodao je, ju toku je javna nabavka, a obezbeđena su i sredstva za izbor izvođača plana prostorne namene i projektno-tehničke dokumentacije.

Očekujemo da do kraja ove godine to završimo plan kako bismo mogli da krenemo sa izgradnjom nove poletno sletne staze. Pista neće biti kraća od 3.500 metara, odnosno neće biti uža od 60 metara, što će omogućiti prihvat i otpremu vazduhoplova kodnog slova četiri D kaže Zdravković, pojašnjavajući da je to dovoljno za obavljanje kargo saobraćaj velikim, odnosno širokotrupnim vazduhoplovima.

Zdravković dodaje da će tek tada moći da se govori o sredstvima neophodnim za izgradnju nove poletno sletne staze i ostalih pratećih sadržaja, ali ističe da je  siguran da je Vlada Srbije u program „Srbija 2025“ ta sredstva opredelila.https://www.youtube.com/watch?v=BugR29YTBWg

Do kraja marta avioni sa „Morave“ saobraćaju do Beča dva puta nedeljno, utorkom i petkom, a u martu kreću i letovi za Solun kojih će biti tri puta nedeljno.

Dragoljub Vukadinović, predsednik Skupštine Privredne komore Srbije i predsednik Nadzornog odbora „Metalca“ ocenio je da „Morava“ ima perspektivu, re svega u kargo saobraćaju, čarter letovima i u putničkom saobraćaju. On je dodao i da su letovi za Nemačku jedan od prioriteta, ali da hoće li se to dogoditi ili ne, ne zavisi od aerodroma, ni od privrede, već od avio-kompanija.

Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga podsetio je da je ova komora i pre otvaranja „Morave“ uputila preduzeću „Aerodromi Srbije“ i resornom ministarstvu mišljenje da postoji zainteresovanost dijaspore sa teritorije koju opslužuje aerodrom za otvaranje letova ka destinacijama u Nemačkoj, Švajcarskoj i u Turskoj.  https://www.youtube.com/watch?v=A77W6n-ie_Q

Predrag Lučić, predsednik Šumadijskog – pomoravskog okruga istakao je značaj „Morave“  za privredu ovog dela Srbije i podsetio da je privreda koje gravitira ovom aerodromu 2019. godine ostvarila spoljnotrgovinski suficit veći od 600 miliona evra i da je „intenziviranje rada ovakvog aerodroma podsticaj za povećanje investicione atraktivnosti centralne Srbije i povećanje priliva stranih direktnih investicija“.