Prvo Studija o izvodljivosti, pa nova delatnost

3. februar 2020.

Da bi kraljevačka „Toplana“, osim toplotne energije zvanično počela da prozvodi i električnu energiju i toplu vodu, neophodna je temeljna studija o izvodljivosti, koja se trenutno radi na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu

Nakon što je na predlog  Nadzornog odbora Javnog energetskog preduzeća ,,Toplana”, usvojen akt o izmeni postojećeg Statuta ovog preduzeća, kraljevačka „Toplana” će uskoro u svojoj nadležnosti dobiti još jednu delatnost, pa će osim toplotne, proizvoditi  i elektičnu energiju i toplu vodu, a energent koji će se koristiti je gas.

Prema rečima Dragana Arsenijevića, direktora kraljevačke „Toplane”, izmena Statuta donosi benefite na raznim poljima, ekonomskim i ekološkim.

Ovo je idealno rešenje za više postojećih problema i iskreno verujem da će svi korisnici biti zadovoljni na duge staze – smatra Arsenijević.

Da bi ovo preduzeće zvanično počelo sa novom delatnošću, neophodno je da se odradi temeljna studija izvodljivosti, koja se trenutno radi na Fakultetu za mašinstvo i građevinartvo u Kraljevu. Tek nakon potvrde izvodljivosti  projekta, ovo preduzeće će izaći u javnost sa preciznim informacijama.

Pozitivnom studijom izvodljivosti, Kraljevo će postati jedini grad u okolini, čija „Toplana”, funkcioniše po principu kogeneracije, postupka istovremenog generisanja električne energije i toplote. Kao pozitivan primer Arsenijević je naveo „Toplanu” u Novom Sadu, koja godinama funkcioniše po ovom principu i kako kaže, ostvaruje zavidne rezultate.

Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji, čija je „Toplana” počela sa korišćenjem  gasa, a osim toplotne, u svom domenu ima i proizvodnju električne energije i tople vode, sa višegodišnjim pozitivnim rezultatima. Verujem da nema razloga da bude drugačije u Kraljevu – zaključio je direktor kraljevačke „Toplana”  Kraljevo.

                   Jovana Ristić

foto: ilustracija Pixabay

       

1 komentar za naslov “Prvo Studija o izvodljivosti, pa nova delatnost

  1. . Sad pred izbore, prvo Studija koja košta a nećemo saznati koliko, zatim lanac trišenja građanskih para i na kraju Odluka da je JKP Toplana proizvođač svega i svačega !

Comments are closed.