KRV – JEDINI NEZAMENLJIV LEK

21. jul 2016.

Letnja kampanja za predupređivanje nestašica krvi, jer – da nije dobrovoljnih davalaca, Srbija bi godišnje gubila čitav jedan grad veličine 80.000 stanovnika!

Dvanaesta letnja kampanja u Kraljevu, koja traje od 1. juna do 13. septembra imala je do sada fantastičan odziv. Tokom 14 nedelja 57 gradova i opština nadmeću se za prestižno priznanje „Šampion solidarnosti“, a današnjoj akciji na Trgu srpskih ratnika, gde je bio lociran autobus Instituta za transfuziju krvi priključio se veliki broj mladih. Kao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, akciji se odazvao i Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

On je rekao da smatra kako je obaveza svakog zdravog čoveka da pomaže drugima dajući svoju krv.

Mnogo je bolje da svi mi budemo u mogućnosti da dajemo krv i da tako pomažemo drugima, nego da se nađemo u situaciji kada nam je krv neophodna – rekao je gradonačelnik, izrazivši nadu da će se veći broj mladih ljudi, kojima oni koji su se današnjoj akciji već odazvali treba da budu pravi primer, uključiti u akciju.

Snežana Apostolović, stručni saradnik za zdravstvena pitanja kraljevačkog Crvenog krsta kaže da se letnje kampanje organizuju kako bi se predupredile nestašice krvi karakteristične za letnji period. Veliki broj mladih danas je prvi put dao krv, a organizatori letnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi ističu da veliku zahvalnost duguju pokretačima Aero Rock Festivala, koji su pokazali svoju društvenu odgovornost, odlučivši da svakog dobrovoljnog davaoca nagrade besplatnom ulaznicom za koncertna dešavanja predstoječeg vikenda na sportskom aerodrimu „Brege“ kod „Magnohroma“.

Kada smo sa letnjom kampanjom krenuli pre 11 godina, odziv je bio skroman, po 50-ak jedinica krvi, prošle godine smo imali 115 priklupljenih jedinica, a danas se nadamo da ćemo imati više od 150 – rekla je Apostolović.

Mladi Kraljevčanin Bogdan Jašović tri puta je dao krv, ali njegov angažman da utiče i na druge da se odazovu humanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi, još je vredniji.

Jedna jedinica krvi može da spasi tri ljudska života, a tim gestom vraćamo osmeh na lice onima kojima smo pomogli, ali i sebi, zbog osećaja da smo uradili dobro delo – poručuje ovaj mladić.

Nosioci aktivnosti vezanih za samu promociju dobrovoljnog davalaštva su članovi Kluba 25, koji čine članovi od 18 do 25 godina života.

Svi punoletni članovi Kluba 25 danas su dali krv, a maloletni članovi se obučavaju da motivišu građane da daju krv.

Goran Subotić iz Instituta za transfuziju krvi Sbije istakao je da je krv – jedini nezamenljiv lek, koji predstavlja stvar opstanka naroda, jer je prošle godine potrošeno oko 250.000 jedinica krvi, zbog čega nadležni svakog dana moraju da razmišljaju o stabilnosti rezervi, kako bi krv čekala pacijenta, a ne pacijenti krv. Jer, da nije dobrovoljnog davanja krvi, Srbija bi godišnje gubila čitav jedan grad veličine 80.000 stanovnika!