KAMPANJA “VOZI ODMORAN”

27. jul 2016.

Savet nadležnih je da na put krećemo naspavani, odmorni i zdravi, kao i da na svaka dva sata vožnje pravimo 15-ominutnu pauzu

Tokom letnjih meseci, u junu, julu i avgustu, povećan je broj stradalih u saobraćaju. Razlozi su različiti, a veliki broj nastradalih pripada kategoriji učesnika koji su putovali na dužim relacijama, vraćali se sa njih ili tranzitirali kroz Srbiju na putu do svoje zemlje.

Jedan od ključnih zadataka je da se tragičan bilans iz prethodnih godina smanji kvalitetnim i vidljivim aktivnostima. S tim ciljem, Agencija za bezbednost saobraćaja je pripremila brojne aktivnosti i savete u kampanji „Vozi odmoran/Drive fresh“.

Umor i pad koncentracije su česti razlozi nastanka saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima. Zajedničke aktivnosti sprovode Agencija za bezbednost saobraćaja i lokalni Saveti za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja koji preporučuju da:

– na put krenete naspavani, odmorni i zdravi

– na svaka dva sata vožnje, odmarate najmanje 15 minuta

– u toku vožnje što češće pijete vodu

– klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do 7°C

– izbegavate vožnju noću

– ukoliko se ipak odlučite za vožnju noću, kada osetite prve znake umora, zaustavite se na odmorištu ili benzinskoj stanici, napravite pauzu i odspavate

–  zapamtite, jedini pravi lek za umor i pospanost je odmaranje i normalan san