GRADONAČELNIK KOD EPISKOPA: ZNAČAJ POŠTOVANJA TRADICIJE I VERE

28. jul 2016.

Tokom prve posete gradonačelnika Terzića episkopu žičkom ocenjeno da crkva treba da bude uz narod i da grad i SPC treba da sarađuju

 Drago mi je što mi je novi gradonačelnik Predrag Terzić pružio priliku i radost da mogu da ga ugostim u sedištu žičkih episkopa i da mu poželim da svoj mandat upotrebi na dobrobit svih žitelja Kraljeva i na svoj lični i porodični napredak – rekao je danas nakon razgovora sa prvim čovekom grada Kraljeva, episkop žički Justin.

On je dr Predraga Terzića primio u vladičanskom domu pored Hrama Svetog Save u Kraljevu, izražavajući nadu da će sve što se radi zajedničkim snagama, a pod pokroviteljsrvom Svetog Save, Svetog Simeona biti na dobrobit svih žitelja.

Terzić je, zahvaljući se vladici na izdvojenom vremenu, ocenio da crkva mora i treba da bude uz narod i da lokalna samouprava treba da sarađuje sa crkvom i svim verskim zajednicama.

– Obzirom da je najveći broj naših žitelja pravoslavne veroispovesti, naša obaveza je još veća – naveo je gradonačelnik, izražavajući nadu da je ovo samo jedan od prvih susreta verske i sekularne vlasti i da će ubuduće zajednički sarađivati na ciljevima za dobrobit svih građana Kraljeva i svih vernika Srpske pravoslavne crkve.

On je dodao da je grad pokupao da, zajedno sa svojim insititucijama kulture konkuriše za projekat radova na manastirima Žiča, Studenica i za obnovu Trga srpskih ratnika.

– Nadam se da ćemo, uz sredstva Ministarstva kulture uspeti to da realizujemo, jer se za vreme mandata koji sam preuzeo događa nekoliko značajnij jubilleja – rekao je Terzić, dodajući da misli na jubileje i događaje kojima će naredne godine biti proslavljeno 800 godina osnivanja Nemanjićke Srbije, na obeležavanje veka od završetka Prvog svetskog rata 2018. godine i 2019. godine – osam vekova od osnivanja samostalne srpske episkopije.

– Nadam se da ćemo ove jubileje proslaviti onako kako dolikuje i da će građani shvatiti značačaj ovih događaja, ne samo za srpsku državu i srpsku crkvu, već za srpsku naciju – ocenio je Terzić.