ŠTA AKO EPS ODE NA DOBOŠ?

piše Dragan Radović

Ako „vanserijski“ podaci potvrdjuju da je tehnička vlada čak ostvarila suficit, zašto da prodamo ili ustupimo EPS, kad se porodično blago nikada ne prodaje?

Podaci izTabele 1. govore o ogromnim gubicima električne energije, u periodu 2012-2015 – neverovatnih 24,353 milijardi kWh!  Zvaničnici EPS-a imaju jedan izgovor: nije se ulagalo u sistem, zato su gubici ogromni. Ovo obrazloženje zvuči lažno, paušalno je izrečeno i neodgovorno. U prenosu struje, tačno je, postoje odredjeni tehnički gubici, svetski prosek je tri do četiri procenta. Neka bude da je u Srbiji mreža loše održavana, prihvatamo tehničke gubitke od pet odsto, što znači da su netehnički gubici u prikazanom periodu bili po godinama: 9,1%, 9,8%,  13,5% i 20,3%. U kWh izraženo izgleda ovako: ukupni gubici električne energije za četiri godine iznose 24,353 mlrd.kWh, kada se umanje za pet odsto dozvoljenih tehničkih gubitaka iznose 17,76 mlrd. kWh. Preračunato vrednosno,  po  prosečnoj ceni kWh u Evropskoj uniji,  ukupni gubitak električne energije za četiri kalendarske godine, po zvanično objavljenim podacima, iznosi 3,243 milijarde evra (plus 800 miliona eura za pet odsto tehničkih gubitaka)!!!  Prosečno 811 miliona evra po godini!!! 

Netehnički gubitak je stručni termin,  prevedeno na narodski jezik ima značenje    KRADJE STRUJE!

Alarmantno je što  je u 2015.godini lopovluk odneo četvrtinu proizvodnje! Za samo nekoliko godina, od 2012. godine gubici su rapidno povećani. Osnovano  pretpostavljamo da će u 2016. godini kradje struje dostići trećinu ukupne proizvodnje, u  2017. verovatno polovinu, pri čemu ćemo dospeti na vrh svetske liste u netehničkim gubicima. Prvo mesto neprikosnoveno godinama drži Nigerija sa kradjama polovine ukupne  proizvodnje.

Uništitelji našeg najvećeg  javnog preduzeća, energetskog giganta, priveli su posao do kraja, namenski su pripremili EPS za prodaju ili prepuštanje „stranim partnerima“ na upravljanje! Kao da smo glup narod, ne znamo da rukovodimo, pravimo stravične gubitke,  uništavamo sve što su generacije sticale, bogovi misle da nam sve treba oduzeti.

Potvrda o otimanju EPS-a stigla je kada su mediji nedavno objavili vest da MMF i Brisel pritiskaju Srbiju da što pre proda ovo javno preduzeće. Objavljeni su i „vanserijski“ podaci koji potvrdjuju najbolje rezultate tehničke Vlade u smanjenju deficita, čak i o ostvarenom suficitu. Ako je tako, zašto onda moramo da prodamo ili ustupimo EPS? Porodično blago nikada se ne prodaje – nasledstvo od dedova uvek se prenosi na unuke, nikako na upravljanje strancima!

Nažalost, možemo kukati do mile volje, bogovi su odlučili tako i nama ostaje samo da prihvatimo i što pre se prilagodimo. Kome ili čemu? Obaveznoj štednji zbog više cene struje!

„Prilagodjavanje“ će najviše pogoditi penzionere, sa prosečnim penzijama od 24 hiljade din, koji  će vrlo teško plaćati dvostruke ili trostruke iznose računa za struju. Jedno od rešenja je da se odreknu korišćenja bojlera što povlači i štednju sredstava za higijenu – dvostruka ušteda.

Uopšte u boljem položaju neće biti ni prosvetni radnici, ni zdravstveni radnici, sa prosečnim platama od četrdesetak hiljada. I oni će morati da štede na hrani, garderobi, letovanjima, na higijeni neće smeti.

Prodaja EPS-a najviše će pogoditi upravo one koji trenutno imaju najviše koristi, vrlo logično. Ima tu više kategorija  koris(t)nika, budućih gubitnika:

1.         Kradljivci struje – gradjani i privrednici – novi vlasnik će „preko noći“ otkriti sve kradljivce, što je vrlo lako kada su u pitanju gradjani i privrednici. Obzirom da su u „premošćavanju“ pomagali monteri iz EPS-a, isti će ih prijaviti i eto prestanka uštede, počeće sa plaćanjem računa sa pravom potrošnjom. 

2.         Povezano sa tačkom 1. gubitnici će biti isti monteri, prestaće da dobijaju „reket“  od privrednika i gradjana zato što su ih štitili. Ako su potrošači imali mnogo veću kradju, štetu će imati rukovodioci koji su ih pokrivali, takav plen se nije prepuštao monterima.

3.         U grupi većih gubitnika biće trećina viška radnika, ostaće bez posla. Obzirom da su to stranački kadrovi, drugi koji su plaćali više hiljade evra za dobijanje izmišljenog radnog mesta, otpuštanje svih njih će biti rutinska operacija novog vlasnika.

4.         Korisnici tendera, rukovodioci koji su izmišljali nabavke, često nepotrebnih rezervnih delova.

5.         Veliki gubitnici će biti i radnici nekih delova EPS-a (primer  Kolubarskog regiona, svi znamo kakve su velike nepotrebne poslove radili bagerima, kada im  je radni dan od 24  sata trajao i po 30 sati. O otkupu zemljišta za potrebe kopova, pa čak i onog koji nema nikakve zalihe uglja, da i ne govorimo. To je još uvek tabu tema, „isplate su u toku…..“

Da ne pričamo samo o šteti, rukovodeći se primerima iz nama susedne Bugarske: zbog hroničnog nedostatka novca u budzetu, povećane cene kWh, ulična rasveta će biti isključena, budžeti gradova u velikoj meri rasterećeniji. Biće ugrožena bezbednost gradjana, ali to već nije tema ovogo teksta.

Najveću korist, moramo da pomenemo, imaće potpisnik ugovora sa naše strane, za sada ne znamo ko će to biti, čak ne možemo ni da pretpostavimo!

Da saznamo, verovatno će nam pomoći RTS, jer je NAŠE PRAVO DA ZNAMO SVE, Pink, Teška reč, politički analitičari Andjelković i Kurjak, članovi Fiskalnog saveta, Naled i mnogi drugi eksperti sa platnog spiska države.

NAPOMENA: operacija pripreme predavanja EPS-a je u završnoj fazi, verovatno za DŽ, realna vrednost sa svim resursima je izmedju 15 i 16 milijardi eura.

Već nekoliko godina sam obrazlagao da će prodajom EPS-a, ili ustupanjem, biti kraj Srbije. Prevario sam se. Prevideo sam da imamo vojvodjanske oranice, rudna bogatstva, vode, šume, organe…..  NEISCRPNO JE BOGATSTVO SRBIJE! Stvaramo istoriju!

Neće biti novih pesama poput onih koje su u nama čuvale Cara Lazara, Miloša Obilića, Karadjordja i Miloša Obrenovića, Gavrila Principa, vojvodu Mišića….

Ma nema veze, ko još sluša, čita, te pesme.

Važno je da smo imali korist od EPS-a…

One thought on “ŠTA AKO EPS ODE NA DOBOŠ?

  1. . Neverovatan tekst, TESKA REALNOST!!! Ako se dobro secam g. Radovic je bio gost na KA TV, i tada je govorio tesku istinu, koja je u prvom trenutku izgledala kao antipropaganda rezimu, pokazalo se da je sve tačno izgovorio. E da je takvih više brzo bi se ovaj narod probudio. Hvala uredniku Kruga sto objavljujete  ovakve tekstove.

Comments are closed.