GODIŠNJICA „PRIJATELJSTVA“

6. avgust 2016.

Proslavljajući 11 godina postojanja u ovom udruženju građana izražavaju zadovoljstvo postignutim, a najavljuju i nove aktivnosti

Posle obnavljanja odnosa između Kraljeva i Maribora , tadašnji urednk Radio Maribora Anton Petelinšek došao je na ideju da obnovi i ideju o „Vozu bratstva i jedinstva“.

– Nismo imali hotelske kapacitete gde bismo mogli da smestimo sve zainteresovane koji bi došli vozom, pa je ta varijanta otpala, ali su Slovenci te godine došli u šest autobusa,  a Petelinšek je akciju nazvao „Prijateljstvo za nove čase“, što mi se dopalo, pa sam osnovao udruženje sličnog imena – pojašnjava Hadži Momir Bakračević, osnivač „Prijateljstva za nova vremena“, koje danas obeležava 11 godina postojanja.

Slučaj je, kaže, hteo da se par godina kasnije zatekne u kancelariji tadašnjeg predsednika opštine Radoslava Jovića, kod kojeg je došao šef opštinske  Imovinsko-pravne službe da mu saopšti kako lokalna samouprava mora nešto da uradi sa prostorom u Omladinskoj ulici u kojoj se, pre nego što je uništena u požaru, nalazila knjižara „Stefaneli“.

Bakračević se ponudio da, uz pomoć donatora taj prostor osposobi. Pomogli su „Banca Intesa“, „Radijator inženjering“ i mnogi drugi.

– Prezadovoljan smo onim što smo uradili za 11 godina, jer smo posle obnavljanja tog prostora počeli da obnavljamo prijateljstva i sa bratskim gradovima Zelenom Gorom i Mariborom, jedino još sa izraelskim Lodom po pitanju obnavljanja prijateljstva, nikako da se, zbog objektivnih okolnosti, slože sve kockice – naglašava Bakračević.

Iznad ulaza u „Prijateljstvo“ nalazi se spisak svih gradova sa kojima Kraljevo neguje prijateljske odnose, a na njemu se osim pomenutih, nalaze još i francuska opština Sent Foa, Novo Goražde i Plužine.

U uspehe svog udruženja računa i to što je „Prijateljstvo“ četiri puta bilo domaćin Dana srspske kulture u Istri, a kao krovni uspeh vidi Maturski ples pokrenut još pre 12 godina. Bakračević najavljuje da će za iduću godinu najverovatnije biti osmišljena manifestacija i za male maturante, a od ovogodišnjih aktivnosti najavkjuje posetu Kraljevčana Zelenoj Gori u Poljskoj i manifestaciji „Zlatna lisica“ na Pohorju kod Maribora.

One thought on “GODIŠNJICA „PRIJATELJSTVA“

  1. . Članovi Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora čestitamo na 11. godišnjim aktivnostima vašeg društva. Naše društvo ove godine proslavlja jubilejnih deset godina postojanja. Tom prilikom štamapamo izuzetnu i obsežnu knjigu A-4 formata naših aktivnosti za tih deset godina. U knjizi smo se setili i vašeg Udruženja. Želimo vam i dalje što više povezivanja sa evropskim gradovima, koji će vas približiti Evropi.

Comments are closed.