Pet godina od zemljotresa

Kraljevo, 3. novembar 2015.(FoNet) – Danas se navršilo pet godina otkada je grad Kraljevo pogodio zemljotres jačine 5,4 Rihtera, u kojem su poginule dve osobe, povredjeno oko 180 ljudi i oštećeno oko 15.000 objekata.Za 11 meseci, koliko je trajala akcija „Kraljevo pod krovom“, podignute su 463 nove montažne kuće, a oni koji su ih dobili još uvek nisu postali njihovi vlasnici, jer je u postupku legalizacija koja podrazumeva snimanje objekata i dobijanje odgovarajućih dozvola i ugovora.

Oko 1.500 porodica čije su kuće bile teško oštećene dobilo je novčanu pomoć za projekte i materijal neophodan za konstruktivnu sanaciju.

Vlasnici lakše oštećenih objekata, njih oko 11.500, dobili su su nadoknade čija je visina zavisila od procenjene štete, konstruktivno su sanirane 32 zgrade, sredstva za popravku dobilo je i oko 7.000 vlasnika stanova, obnovljene su 32 škole.

Nakon zemljotresa Kraljevo je dobilo više od 2,7 milijardi dinara, dok je u materijalu i robi doznačeno oko 550 miliona dinara.

Namenski račun za sanaciju posledica zemljotresa ugašen je 2012. godine, a grad je preuzeo obavezu da finansira završetak sanacije objekata obuhvaćenih zaključcima Štaba za vanredne situacije.

Problem stanara u zgradama koje su tzv. Projektom urbane regeneracije u Dositejevoj ulici posle zemljotresa bile predviđene za rušenje, a na čijem mestu je planirana izgradnja novih zgrada iz kredita za koje bi kod Evropske banku za obnovu i razvoj garant bila država Srbija, još uvek nije rešen.

 „Trenutno se na sudu nalazi 11 slučajeva u kojima su građani pokušali da ostvare svoja prava, nezadovoljni što po kriterijumima Štaba za vanredne situacije nisu imali pravo na pomoć države koja je, treba uvek to imati u vidu, bila na dobrovoljnoj osnovi“, naveo je Kočović.

Prema njegovim rečima preostaje i provera podataka od strane policije i službe katastra, kao i procesuiranje predmeta građana koji su dobili nove kuće na mestu srušenih starih u kojima, kako je istragom utvrđeno, niko nije živeo.

 „U najranijoj fazi obnove, kada je Vlada donela odluku  da se za prva tri meseca od zemljotresa napravi stotinu kuća, imali smo desetak vlasnika za koje se kasnije ispostavilo da nisu imali pravo na montažnu kuću, ti postupci su na sudu i nijedan od tih objekata još nije porušen“, pojašnjava Kočović.

Pre pola godine otvoren je Internistički blok Opšte bolnice „Studenica“ u čiju rekonstrukciju je posle zemljotresa uloženo oko 90  miliona dinara, a završetak zgrade Zavoda za javno zdravlje, koji je jedini od svih javnih objekata zbog teških oštećenja u zemljotresu morao da bude srušen,čeka bolje dane.

Na istoj lokaciji u naselju Higijenski zavod do sada je završeno oko 60 odsto radova, jer kredit od 90 miliona dinara koje je 2012. godine odobrila Evropska investiciona banka još nije povučen.

Nadležni očekuju da to učini Ministarstvo privrede krajem ove ili početkom naredne godine.

Za prve dve faze izgradnje do sada je potrošeno oko80 miliona, a rušenje stare zgrade, kao i izradu projektne dokumentacije, uz pomoć lokalne samouprave, finansirao je Zavod, čije se službe sa stotinak nalaze u prostorijama Opšte bolnice i u pomoćnim prostorijma stare zgrade.