Ćutnja za pravo na život

Kraljevo, 14. januar 2016. (FoNet) Stotinak zdravstvenih radnika, medicinskih sestara, tehničara i doktora kraljevačkog Doma zdravlja i Opšte bolnice „Studenica“ akcijom „Petominutna ćutnja za pravo na život i rad“, protestovalo je danas u znak solidarnosti sa kolegama iz Šapca, u kojem je pre dva dana na svom radnom mestu ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović.

Protest je organizovala podružnica Udruženja medicinskih sestara i tehničara, čiji je predstavnik  Stanimirka Vasić rekla da su medicinske sestre grupacija radnika koja neguje bolesne, hrani ih i presvlači, daje nadu i podršku tokom lečenja.

Da li je moguće, pitala je Vasić, da neko medicinskoj sestri, ženi koja je, kako je rekla, pošla od svoje da pomogne tuđoj deci, tek tako oduzme život?

Ona je navela da zdravstveni radnici ne dolaze u sukob sa zaista bolesnim ljudima i onima koji pate, već sa onima koji misle da i zdravlje mogu da kupe zato što imaju novac i moć.

„Protestujemo u ime onih koji ne znaju za dočeke Nove godine, koji od svog ministarstva ne dobijaju jednokratnu pomoć, niti poklon čestitke za Božić, koji od svojih ponižavajućih niskih zarada obezbeđuju sebi radnu odeću i obuću, sve sa nadom da će doći bolja vremena“, reči su Vasićeve.

Učesnici današnjeg protesta poslali su sa skupa zahtev Ministarstvu zdravlja i zakonodavcima da medicinski radnici dobiju status službenog lica, da im se omoguće dostojanstven život i rad na poslu za koji su se školovali.