“TRAŽIMO JEDNAK TRETMAN”

1.septembar 2016.

Predstavnici pet kulturno-umetničkih društava negoduju zbog rezultata Konkursa za sufinansiranje projekata udruženja iz oblasti kulture

Predstavnici KUD “Abrašević”, SKC “Stefan Nemanja” i FA “Karanovac” iz Kraljeva, kao i Centra za kulturu iz Žiče i KC “Samaila”, danas su javno saopštili da su nezadovoljni rezultatima poslednjeg Konkursa za sufinansiranje projekata udruženje građana iz oblasti kulture i zatražili od nadležnih da odluku komisije obrazlože jer smatraju, kako su naveli u dopisima koje su danas predali u kabinetu gradonačelnika, Gradskom veću i Odeljenju društvenih delatnosti da se “nijedno udruženje ne sme favorizovati u odnosu na ostala udruženja”.

“Gradonačelnik Terzić naveo je na konferenciji za novinare da Komisija ima pravo da neko udruženje smatra značajnijim u odnosu na druga, bez obzira na broj bodova kojim je projekat ocenjen i da je Komisija našla interes grada u projektu udruženja koje je dobilo znatno više sredstava u odnosu na druga, pa Vas molim da nam to pojasnite, jer to nigde ne stoji kao kriterijum za dodelu novčanih sredstava”, stoji u ovom dopisu.

Dragoljub Milosavljević, umetnički rukovodilac  SKC “Stefan Nemanja” iz Kraljeva smatra da su već nekoliko godina kulturno-umetnička društva u Kraljevu različito vrednovana.

– Na ovom konkursu najbolji su bili projekti dva društva koji su osvojili po 72 boda, a u raspodeli sredstava jedno društvo dobilo je tri puta više novca (430.000 dinara u odnosu na naših 145.000), što nas boli – rekao je Milosavljević.

On je dodao da u članu 3 “Smernica za popunjavanje projekata” stoji da Komisija može da proceni da je neki projekat bitniji za grad, za šta ga može nagraditi većim brojem bodova, a ne sredstava.

Smatramo da nemamo jednak tretman od strane ljudi koji donose odluke, da je gradska društva sa višedecenijskom tradicijom i uspesima trebalo da budu bar na istom nivou. Ovako, osećam kao da je deci iz mog društva lokalna samouorava maćeha, a drugima majka, jer decu ne mogu da nagradim za uspehe koje postižu – navodi Milosavljević.

Uroš Baltić ispred KUD “Abrašević” Kraljevo rekao je da ih zanima zbog čega njihovi projekti nisu bili dovoljno vredni u odnosu na neke druge.

Sačekaćemo obrazloženje, a ako se ispostavi da je tačno ono što je gradonačelnik rekao, tj. da se interes grada ne boduje bodovima, već sredstvima, razmotrićemo opciju da tražimo poništenje konkursa i raspisivanje novog – rekao je Baltić, izrazivši nadu da će im biti dozvoljen i uvid u projekte.

Prema rečima Slobodana Markovića, Centar za kulturu iz Žiče pružio je podršku gradskim društvima, sa željom da i predstavnici Centra za kulturu uvide gde greše, da im se pojasne kriterijumi bodovanja, kako bi i sami mogli da poboljšaju svoj rad na projektima.

I mi treba da imamo veću korist od grada, jer i društva koja ne rade u gradu okupljaju decu, ali mi ne možemo da ih okupimo više ako nemamo više sredstava da bismo poboljšali rad i povećali broj članova – kaže Marković, navodeći da Centar za kulturu u Žiči postoji više od 40 godina, tokom kojih je menjao ime.

Kratak pogled na Odluku komisije (dostupna na http://www.kraljevo.org/cms/mestoZaUploadFajlove/300816%20ODLUKA%20O%20SUFINANSIRAWU%20PROJEKTA%20UDRUZENJA%20GRADJANA.pdf) pokazuje da je projekat KUD “Kraljevačka riznica” ove godine sufinansiran sa 430.000 dinara, što je u rangu učešća sredstava lokalne samouprave u ranijim projektima ovog društva tokom prethodnih godina. U odnosu na SKC “Stefan Nemanja” (koji je od komisije dobio takođe 72 boda kao i “Riznica”) učešće sopstvenih sredstava kod KUD “Kraljevačka riznica” skoro je tri puta veće nego iznos sredstava koje u realizaciju ovogodišnjeg projekta namerava da uloži SKC “Stefan Nemanja”.

 

4 thoughts on ““TRAŽIMO JEDNAK TRETMAN”

  1. . Postovani treba te traziti svoja prava,ali budite realni pricate i abrasevic i zeleznicar o nekoj tradiciji i postenju,slazem se,ali samo pogledajte koliko je jedna riznica postigla za 7 god svog rada,koliko imaju nosnji,mozete to videti na njihovim koncertima,koliko imaju clanova,ili vec grupa kako se to vec kod vas u folkloru zove,koliko putuju i daju koncerata u nasem gradu.Inace niko mi ne igra u riznici,tog decka Gorana sto je vodi upoznao sam jednom pre godinu dana kada sam slucajno svratio sa komsijom da preuzme svoje dete i njihovim prostorom sam odusevljen.To je jedna institucija u gradu i grad treba i vise da ih podrzava,jel Goran decko to definitivno zna da vodi i radi.Nije gospodo potrebno samo nesto voleti,vec i znati!Jedan pravi domacinski odnos u toj kuci.Svima vama zelim srecu u radu jer se bavite velikim radom na cuvanju naseg blaga.Srdacno Zoran Jevtic.

  2. Dragi pretstavnici kudova bez napada na riznicu jel ona je najbolja u kv vise povedite racuna o vasem radu ne pljackajte decu to se najvise odnosi na marka i dragoljuba says:

    . [b]K[/b]

  3. . Građani čiji se novci dele, nikada nisu bili sudionici vrlih igara tih “društava”…. Sve se dešavalo za plaćene članarine… MARŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ!
    Ili… MUUURŠŠŠ!

  4. . Moram pojasniti kraj clanka… naime, KUD ,, Riznica” na dobijenih 430000 ucestvuje sa 447500 dinara svojih sredstava, a SKC,,  Stefan Nemanja” na dobijenih 145000 ucestvuje sa 157085 dinara svojih sredstava. Da je kojim slucajem SKC ,,,Stefan Nemanja” dobio 430000 dinara ucestvovao bi sa 465000 dinara svojih sredstava. Inace, cestitam Vam na fer, korektnom i profesionalnom clanku.

Comments are closed.