CEH ĆE PLATITI GRAĐANI

Smena Ljubiše Jovaševića sa funkcije gradonačelnika Kraljeva na kojoj je bio od marta do juna 2010. godine, nezakonita je, odlučio je Viši sud u Kraljevu, a potvrdio Apleacioni sud u Kragujevcu. Aktuelni gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić navodi da će lokalna samouprava poštovati ovakvu odluku sudskih organa u sporu Jovaševića sa gradom Kraljevom.https://www.youtube.com/watch?v=NzTKFT6qvdA&feature=youtu.be

„Isplatićemo troškove suđenja, a o iznosu nadoknade za izgubljenu zaradu bivšeg gradonačelnika Ljubiše Jovaševića odlučiće sud“, rekao je Terzić, dodajući da treba podsetiti ko je bio gradonačelnik Kraljeva nakon te smene.

„Bio je to Ljubiša Simović, a smena vlasti koja nije urađena u skladu sa normativnim aktima dovela je do toga da šest godina kasnije svi građani Kraljeva treba da snose taj politički ceh“, ocenjuje Terzić, navodeći da je problem što za pogrešne odluke ne odgovara pojedinac lično.

Jovašević tvrdi da će obeštećenje u njegovom slučaju iznositi oko sedam miliona dinara i najavljuje da će njegov primer da uđe u spor sa gradom slediti i drugi tadašnji gradski funkcioneri što bi, prema njegovim rečima, u zbiru moglo da bude ukupno oko 100 miliona dinara, ali gradonačelnik Terzić kaže da ne želi da razmišlja hipotetički.

„Mislim da je svima jasno u kakvim problemima se nalazi grad Kraljevo i šta kao posledicu mogu da izazovu neodgovorne odluke pojedinaca koje su proizvele ovakav udar na gradski budžet koji je ionako u jako lošem stanju“, precizira Terzić.https://www.youtube.com/watch?v=QpaHkARSVLo&feature=youtu.be

Da podsetimo, Pokret za Kraljevo na čijem je čelu Ljubiša Jovašević je 2010. godine bio deo vladajuće većine zajedno sa koalicijama „Zajedno za evropsku Srbiju“ i SPS-PUPS, ali odlučuje da izađe iz vlasti i da formira novu koalicija sa DSS-NS i SRS, posle čega Jovašević biva izabran za gradonačelnika.

Aktivirane su blanko ostavke pet odbornika, a Izborna komisija imenovala je pet novih.

Smatrajući da nove odbornike može da imenuje samo skupština, vlast preuzimaju odbornici koalicije „Zajedno za evropsku Srbiju“(DS, G17 plus, SPO), SPS-PUPS i odbornici kojima je nova lokalna skupština vratila mandate koji su im bili oduzeti nakon aktiviranja blanko ostavki.

Ovakva odluka obrazložena je usvajanjem prve od pet žalbi koje su odbornici čije su blanko ostavke ranije aktivirane uputili Upravnom sudu.

Usledila su održavanja paralelnih sednica i skupštinski incidenti dve vlasti koje su svaka za sebe tvrdile da su jedine zakonite, da bi u julu 2010. stigao zaključak tadašnje Vlade kojom je formalizovan izbor vlasti koja je, kako sud sada tvrdi, nelegalno smenila Jovaševića.

2 komentara za naslov “CEH ĆE PLATITI GRAĐANI

  1. . Niko da se javi od bivših čelnika. A da oni su i dalje na vlasti.

  2. . Sto da plate gradjani, pa nisu ga oni smenili. Oni kojima je smetao neka plate.

Comments are closed.