ISTORIJSKI ČAS NA KAJMAKČALANU

 5. septembar 2016.

Delegacija Kraljevčana, u kojoj će najbrojniji biti učenici-pobednici kviza znanja, 16. 9. odlazi na put čiji je cilj vrh na planini Nidže, koji je za srpsku vojsku pre sto godina predstavljao Kapiju slobode 

Trodnevno putovanje za učenike, nastavnike i građane koji žele da, tačno vek kasnije posle naših slavnih predaka „osvoje Kajmakčalan“ organizuje Društvo istoričara Raškog okruga uz podršku brojnih donatora i finasijsku pomoć grada kroz sufinansiranje projekata udruženja građana. Prvog dana predviđen je obilazak Prilepa, prenoćište u Bitolju, a 17. septembar predviđen je za uspon na 2.522 metra visok Kajmakčalan sa gčrke strane, na kojem su brojni srpski vojnici pre 100 godina položili svoje živote, oslobađajući svoju otadžbinu.

Naš zadatak neće biti težak kao zadatak srpskih vojnika, jer mi idemo da odamo poštu onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše države, a želja nam je da mladim ljudima usadimo bolji odnos prema državi i da probudimo patriotska osećanja mladih generacija – rekao je posle prijema kod gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića Dragoljub Danilović, predsednik Društva istoričara Raškog okruga i profesor u kraljevačkoj Gimnaziji.

On je naveo da je Društvo istoričara Raškog okruga uspelo da podigne kvalitet odnosa između nastavnika i učenika u osnovnim i srednjim školama, zato što učenici, pobednici istorijskog kviza znanja dobijaju najveće nagrade, a iskoristio je priliku da se lokalnoj samoupravi zahvali na finansijskoj podršci. Izrazio je i nadu da će saradnja biti nastavljena i da će iz nje proteći naredne godine proteći obeležavanje još jednog događaja – osam vekova Kraljevine Srbije.

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, u saradnji sa Društvom istoričara Raškog okruga već nekoliko godina organizuje projekat pod nazivom „Kroz istorijske izvore“. Ideja je da, zahvaljujući istoričarima, njihovom Društvu, profesorima i učenicima kraljevačkih osnovnih i srednjih škola, pokaže kako se istorijski događaji mogu posmatrati i na drugačije načine od uobičajenih. Tako mladi učestvuju u izučavanju događaja kroz literaturu i traganje za drugim istorijskim izvorima. Do sada su realizovana tri programa: „Odjeci Kolubarske bitke u stranoj štampi“, u kojem su se učenici pojavili kao novinari i dali značajan doprinos rasvetljavanju pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici.

Drugi važan projekat bilo je obeležavanje Mojkovačke bitke, a Kraljevčani su bili jedini u srpskom bibliotekarstvu koji su na takav način obeležili godišnjicu značajnu ne samo za srpski, nego i za crnogorski narod. Treći je projekat već pomenuta „Bitka na Kajmakčalanu“.

Potrudili smo se da omogućimo, a Biblioetka tome i služi, da se kompletna literatura, istorijska građa i izvori dostave našim mladim istoričarima, istraživačima, a oni su pokazali veliko znanje, kojim se i mi ponosimo – rekao je Miloje Radović, bibliotekar Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani.

Učesnici ovogodišnjeg karavana imaće priliku da, u saradnji sa pertnerskom bibliotekom u Prilepu, obiđu Galeriju ikona i Markov manastir u Prilepu. Sa ovom bibliotekom Kraljevčani su već analizirali zajednički projekat – animirani film „Marko Kraljević – epski junak“, a premijera tog filma bila je u Prilepu, u vreme održavanja manifestacije „Dani Kraljevića Marka“.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izrazio je zadovoljstvo što grad ima organizacije koje žele da očuvaju srpsku tradiciju i da obeleže značajne istorijske događaje za državu i naciju.

Tokom mog mandata trebalo bi da bude obeleženo još nekoliko značajnih istorijskih događaja: osam vekona nastanka Kraljevine srbije, 800 godina autekefalnosti srpske crkve i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, pa se nadam da će oni biti obeleženi ne samo na lokalnom, već i na državnom nivou i da če Društvo istoričara RO i ovdašnja biblioteka imati značajnu ulogu u organizaciji tih događaja – rekao je gradonačelnik Terzić.