VIŠE OD TREĆINE GRAĐANA NEMA NIKAKVU ILI IMA SAMO OSNOVNU ŠKOLU

8. septembar 2016.

Bez dana škole je skoro tri odsto stanovnika Srbije, 11 odsto ima tek nekoliko razreda osnovne škole, a četiri petine svih nepismenih su žene

Zvanični podaci o obrazovnoj strukturi stanovništva iz popisa 2011. godine pokazuju zapanjujuće činjenice: od ukupno 7.186.862 stanovnika, bez školske spreme je 2,68 odsto, sa nekoliko razreda osnovne škole 11 procenata, a sa osnovnim obrazovanjem 20,76 odsto, dakle ukupno 34,44 odsto!

Srednje obrazovanje ima  48,93 odsto stanovnika Srbije, sa višim obrazovanjem je 5,65 procenata, dok visoko obrazovanje ima 10,59 procenata. Doktora nauka je 0,23 odsto ili ukupno 16.972 (podatak iz 2014. godine). Oduzmite od ovog broja sve lažne fakultetske diplome i doktorske titule i sve će vam biti mnogo, mnogo jasnije.

U odnosu na popis iz 2002. godine broj nepismenih je prepolovljen i sada je takvih oko 165.000, četiri petine od tog broja su žene.

Računar ne zna da korisi više od polovine stanovnika Srbije.

Međunarodni dan pismenosti se obeležava od 1967. godine, kada je Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku 8. septembar proglasila za dan kada u čitavom svetu pokušava da se skrene pažnja na ogroman broj od, kako se procenjuje, oko 900 miliona nepismenih ljudi. Nažalost, taj broj raste, umesto da se smanjuje.

1 komentar za naslov “VIŠE OD TREĆINE GRAĐANA NEMA NIKAKVU ILI IMA SAMO OSNOVNU ŠKOLU

  1. . Mislim da je u Srbiji nastupila prava poplava nepismenosti, čak i među onima koji imaju fakultetske diplome (bez obzira da li su kupljene, dobijene preko političkih i rodbinskih veza ili regularno stečene). Nažalost, tome doprinose i štampa i televizija, jer je ogroman broj grešaka koje se javljaju i u govornom i u pisanom obraćanju. Naročito me užasava činjenica da, iako prolaze kroz stotine filtera, čak i zakoni imaju sve više grešaka koje su nedopustive.

Comments are closed.