TEODORA I STEFAN PONOS KRALJEVA

17. septembar 2016.

Dvoje mladih Kraljevčana, Teodora Veljović i Stefan Kuljača, nedavno su sa uspehom diplomirali na Vojnoj akademiji i postali novi potporučnici Vojske Srbije

Na svečanoj ceremoniji koja je, tradicionalno, održana ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu promovisano je u prve oficirske činove 158 kadeta i kadetkinja iz 137. klase Vojne akademije. Među njima – Teodora i Stefan. Promovisano je i 26 njihovih kolega iz Druge klase Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije.

Promociji je prisustvovalo državno i vojno rukovodstvo Srbije, predstavnici verskih zajednica, stranih oružanih snaga, diplomatskog kora, mnogobrojno građanstvo, među kojima porodice i prijatelji najmlađih oficira.

Program su uveličali avijacija Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, Reprezentativni orkestar Garde I profesionalni ansambl “Kolo”.

Najmlađi potporučnici priredili su svečani defile, a na kraju svečanosti su bacanjem šapki uvis proslavili dobijanje prvog čina.

Iako su prethodni dani bili ispunjeni celodnevnim obavezama zbog priprema za diplomski ispit i za svečanu promociju Teodora je ipak stigla da odgovori na nekoliko naših pitanja.

Pitali smo je kako je došlo do odluke da upiše Vojnu akademiju, kakav je bio prijemni ispit, kakav režim studiranja, kakav osećaj na kraju školovanja.

Evo njenih odgovora :

– Vojnu akademiju sam pokušala da upišem zato što je u meni oficirski poziv izazivao osećaj strahopoštovanja. Mislila sam da su šanse da uspem da upišem akademiju jako male, pa mi je ta činjenica bila dodatna motivacija. Imala sam u vidu da je to drugačiji vid studiranja i bila sam spremna na sva odricanja koja moj poziv sa sobom nosi.

Selekcija za upis na Vojnu akademiju vrši se u više etapa. Prvi deo prijemnog ispita čine ispit iz matematike i fizička provera. Ovaj deo selekcije može biti težak u zavisnosti od toga koliko je kandidat savladao gradivo iz matematike u srednjoj školi i u kojoj meri se kandidat bavio sportom pre upisivanja.

Određeni broj kandidata prođe u drugi deo selekcije, koji čine različite vrste psiho testova, kao i odgovarajući lekarski pregledi.

– Završila sam Vojnu akademiju kao inženjer elektrotehnike i računarstva, na smeru telekomunikacije. Školovanje je zahtevno, jer pored fakultetskih, kadet mora da ispunjava i vojne obaveze (dežurstva, tereni, parade…). Uslovi života su internatski. U sobama živi od tri do pet kadeta, a za učenje se, pored soba, koriste i učionice akademije. Profesori su dostupni za sve vrste konsultacija i spremni za saradnju. Da bi se godina upisala, potrebno je da kadet ostvari 48 od 60 ESPB, a prenete ispite mora položiti u narednoj godini.

Školovanje kadeta ženskog pola ne razlikuje se od školovanja muškaraca, stoga su devojke jednako sposobne za izvršavanje svojih zadataka. Sada, kada je školovanje završeno, osećam se spremnom za svaku vrstu prepreke u daljem radu i stručnom usavršanju – kaže Teodora.

Kadeti Vojne akademije školuju se pod geslima „Znanje je naše oružje“ i „Čast je naša imovina“, kao dostojni sledbenici svojih predaka. Tako je ovogodišnjom promocijom na svojevrstan način upotpunjen program obeležavanja stogodišnjice slavne Kajmakčalanske bitke.

Školovanje na Vojnoj akademiji, uz vrlo ozbiljne obaveze, pruža značajne pogodnosti.

Završetkom osnovnih akademskih studija kadeti su osposobljeni za početne oficirske dužnosti u skladu sa misijama i zadacima Vojske Srbije, kao i za poslove diplomiranog menadžera ili diplomiranog inženjera u sistemu odbrane i obezbeđen im je posao u Vojsci Srbije.

U okviru studija i usavršavanja omogućeno je sticanje međunarodnih sertifikata i to za engleski jezik: STANAG 6001 (međunarodni vojni standard) i ECDL (European Computer Driver Licence).

U toku školovanja, pored brojnih sekcija i vannastavnih aktivnosti koje nisu obavezne, za sve kadete se organizuje:

– obuka u upravljanju motornim vozilima za sticanje vozačke dozvole „C“ kategorije i

– obuka u skijanju na Kopaoniku.

Kadetima Vojne akademije na raspolaganju je savremeni sportski centar, koji ima zatvoreni bazen, teretanu, fitnes centar, borilačku salu, zatvorenu pištoljsku streljanu, kao i otvorene terene za fudbal, košarku, odbojku.

Vojna akademija ima internat za smeštaj kadeta u trokrevetnim sobama, restoranom, bibliotekom, čitaonicom, internet salom, ambulantom i ostalim sadržajima bitnim za školovanje, život i rad.

Za vreme školovanja kadeti ostvaruju mesečna primanja u visini od 10.000,00 do 14.000,00 dinara, zavisno od godine školovanja i postignutog uspeha. Tokom školovanja kadeti učestvuju u posetama vojno obrazovnim institucijama u inostranstvu.

Kraljevčanin Stefan Kuljača, sa svojim najbližima, takođe je imao ovih dana razloga za slavlje jer je, kao i Teodora, na Vojnoj akademiji stekao diplomu inženjera elektrotehnike i potom je proizveden u čin potporučnika.

Dok čitate ove redove Teodora i Stefan, nakon par dana predaha, stupaju na posao, novu dužnost koju je odredila Vojska Srbije.

Izvor : Info Kraljevo (http://infokraljevo.com/oficiri-vojske-teodora-stefan-novi/)