ULICA MILOŠA VELIKOG – ULICA RADOSTI

22. septembar 2016.

Kraljevo danas obeležilo Evropsku nedelju mobilnosti, a za saobraćaj do 14 časova zatvorena Ulica Miloša Velikog, pretvorena u carstvo pešaka, biciklista i dečje graje

 Na potezu od raskrsnice sa Ulicom Hajduk Veljkovom, do raskrsnice Ulice Miloša Velikog sa Ulicom Vojvode Putnika, deca iz Predškolske ustanove crtala su po olovozu kredama u boji, svoj program imali su mali gimnastičari, karatisti, fudbaleri, odbojkaši  i stonoteniseri, učestvovali su i osnovci iz škle “Dimitrije Tucović“, članovi KUD „Abrašević“ svoje umeće prikazali su orkestar i hor osnovaca, učenici srednje Saobraćajne škole delili su flajere.

– Deca treba da vide da su gradske ulice njihove, nažalost, samo jedan dan u godini, ali sa početnom idejom da ona preraste u mnogo veću priču – rekao je Nenad Marković, predsednik Saveta za bezbednost u užem sazivu. 

Gradsko Odeljenje za zaštitu životne srednine podržalo je akciju “Dan bez automobila”, jer je u Kraljevu veliki problem buka, čiji je uzrok gužva u saobraćaju, pa na većini mernih mesta dolazi do prekoračenja buke, što negativno utiče na životnu sredinu i na kvalitet života ljudi.

I zagađenje od saobraćaja predstavlja veliki problem zbog čega pozdravljamo akciju koja promoviše alternativne vidove prevoza  – rekla je Branka Čubrilović iz ovog Odeljenja.

Prema rečima Marije Ilić, profesorke srednje Saobraćajne škole, cili ove vesele manifestacije je da vrati ulice biciklistima i deci, jer je, kako je navela, “lepše slušati zvuk razigrane igre i pesme, nego buku automobila”.

Manifestacija „Evropska nedelja mobilnosti“ svake godine se treće nedelje septembra organizuje i sprovodi u Evropi. U Srbiji je ova akcija u prethodnom periodu organizovana u više od 70 gradova, a Kraljevo u obeležavanju „Evropske nedelje mobilnosti“ učestvuje od 2009. godine.

One thought on “ULICA MILOŠA VELIKOG – ULICA RADOSTI

  1. . DIVNO. MOŽDA TREBA RAZMISLITI DA LI BI MOGAO I OVAJ DEO ULICE MILOŠA VELIKOG DA BUDE PEŠAČKA ZONA.

Comments are closed.