DA LI SU POSLANICI MAŠINA ZA GLASANJE?

Kraljevo, 1. mart 2016.

Članovi Srpskog pokreta Dveri tvrde da Srbija, zaklanjajući se iza vojne neutralnosti, klizi u NATO i traže referendum

Nedavni ANTI NATO protest u Beogradu, koji su mediji prećutali, nije bio u organizaciji Srpskog pokreta „Dveri“, ali su naši članovi prisustvovali, kao nezadovoljni  građani prisustvovaće i onom koji se najavljuje za 27. mart, a hoćemo li na tom skupu biti i kao pokret, odlučiće Predsedništvo, rekao je današnjoj konferenciji za novinare kraljevačkih Dveri Dragan Vesović, član Predsedništva ovog pokreta.

On je dodao da Dveri traže organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali da li su za potpisani sporazum, jer istraživanja govore, naveo je, da je više od 70 odsto građana Srbije protiv njega.

„Ako su za taj sporazum i vlada, i skupština, koga oni predstavljaju?“, pitao je, navodeći da je to, možda, dokaz da je Srbija okupirana zemlja, zbog čega će Dveri, kako je naveo, „sve ništavne sporazuma jednog dana poništiti“.

Predstavnici „Dveri“ zakazali su konferenciju za medije ispred ulaza koji vodi u Kancelariju narodnih poslanika.

„To su isti oni poslanici koji u skupštini ne spominju grad Kraljevo, a dizanjem ruke su potvrdili, ne samo Sporazum o saradnji Vojske Srbije sa logističkom, odnosno pozadinskom organizacijom NATO pakta, nego i tzv. SOFA sporazum“, naveo je Vesović, postavljajući pitanje poslanicima da li znaju za šta su glasali ili samo, kako jje rekao, predstavljaju mašinu za dizanje ruku?

SOFA sporazum je bivši ministar odbrane Nebojša Rodić potpisao početkom 2014. godine, a u julu prošle godine je ratifikovan u skupštini. Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu tvrdi da je u pitanju najgori mogući sporazum koji je potpisan u, kako je rekao, postpetooktobarskoj okupaciji. On je dodao da su stvari započete sa, kako je rekao, „Draškovićevim sporazumom“, koji je obezbeđivao tranzit NATO trupa kroz Srbiju.

„Ovaj sporazum, za razliku od Draškovićevog, obezbeđuje ne samo stacioniranje NATO trupa u objektima Vojske Srbije, već je Srbija njime prihvatila i Vašingtonski, Londonski i Pariski protokol (iz 1949, 1951, i 1952. godine), čime se izjednačila sa ostalim članicama NATO pakta“, tvrdi Čvorović.

To znači, dodaje on, da NATO na teritoriji Srbije može da ustanovljava komande i štabove, da obavlja vojne vežbe i manevre.

„Komanda NATO-a može da se ustanovi na aerodromu Lađevci, koji im je interesantan kao rezerva za aerodrome koje NATO već drži, aerodrom Petrovac u Skoplju i Dubrave kod Tuzle“, smatra Čvorović, dodajući da je aerodrom u Lađevcima i u staroj Jugoslaviji pravljen kao rezerva za ova dva aerodroma.

NATO vojnici, po SOFA sporazumu, imaju imunitet koji im omogućuje da ne budu procesuirani, ni u slučaju utvrđenog postojanja krivičnog dela.

„To je dovoljno da građani Srbije razmisle gde ih Aleksandar Vučić vuče i da shvate da je tzv. vojna neutralnost laž“, kaže Čvorović, uz opasku da vojna neutralnost u međunarodnom pravu ne postoji na način na koji je tumači premijer Srbije.Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Vojna neutralnost, prema rečima Čvorovića, po Haškoj konvenciji iz 1907. godine moguća je samo onda kada se objavi oružani sukob i počne rat.

„Onda jedna zemlja objavljuje neutralnost, kao što je Kraljevina Jugoslavija 2. septembra 1939. godine, dan posle otpočinjnja II svetskog rata objavila vojnu neutralnost, ali ni to joj nije pomoglo“, podsetio je.

Pod pojmom vojne netralnosti, tvrdi Čvorović, Srbija još od 2006. godine klizi u NATO, a neutralnosti nema, zato što nema ni ravnoteže između NATO pakta i Ruske gederacije, jer u Generalštabu Vojske Srbije ne postoji kancelarija ruske vojske, nego kancelariju za saradnju sa NATO paktom.

„Vojska Srbije je reorganizovana i uređena, smanjeno joj je naoružanje, prema NATO standardima, pravilima i potrebama“, tvrdi Čvorović, ilustrujući tu tvrdnju željom  generala Dikovića da srpska vojska pristupi borbenoj grupi EU Helbork. koju predvodi grčki general (a čine je pravoslavne zemlje Kipar, Grčka, Bugarska, Rumunija i Ukrajina).

Čvorović postavlja pitanje da li je članstvo Ukrajine u toj grupi dokaz neutralnosti ili je ta grupa namenjena za sukob sa Rusijom.