UMESTO DEČJE – RADOST ZA ADVOKATE

29. septembar 2016.

Lokalna samouprava ponudila je roditeljima povraćaj novca u dve rate tokom 2016. ili prebijanje novih dugovanja, ali je do sada oko 250 roditelja tužilo grad Kraljevo i Predškolsku ustanovu

Posle mišljenja Vrhovnog kasacionog suda da je cena boravka dece u vrtićima bila nezakonito viša, grad Kraljevo, kao osnivača predškolske ustanove, povraćaj novca roditeljima oštećenim u dvogodišnjem periodu mogao bi koštati oko 40 miliona dinara. Ta suma biće sigurno uvećana ako grad ne doskoči advokatima koji su jedva dočekali ovu „sistemsku” grešku.

Uprkos činjenici da je Gradsko veće, u saradnji sa ovdašnjom predškolskom ustanovom, donelo odluku kojom se roditeljima nudi povraćaj pretplaćenog iznosa u dve rate tokom naredne godine, prebijanje dugovanja za boravak dece, pa i povraćaj novca ako su advokatima već platili pisanje tužbe, do sada je njih oko 250, ipak, tužilo grad i predškolsku ustanovu.

Ponajviše zato što su, uporedo s pozivima upućenim javno, pa i telefonom roditeljima od rukovodstva grada i vrtića na pomenuto vansudsko poravnanje, advokati ostali uporni. Oni, na razne načine (ličnim kontaktima, obraćanjem roditeljima čak i pred vrtićima, pisanim ponudama…) nude tužbe i zastupanje.

Glavni im je argument gubitak kamate u slučaju da se roditelji odluče na rešenje van suda. Čak ima primera da kada se roditelji odluče da već podnetu tužbu povuku, advokati i za to pisanije od najviše dve rečenice traže naknadu.

U ovaj posao u Kraljevu do sada se uključilo 12 advokatskih kancelarija, ali prednjače dve kod kojih je više od dve trećine tužbi.

Zahvaljujući njima, dug roditeljima koji u proseku iznosi oko 30.000 dinara biće uvećan – cena pisanja tužbe je 6.000 dinara, jedan izlazak pred sud advokati naplaćuju 7.500, a tu su i sudske takse od oko 5.000. Sve to, ako se spor okonča jednim ročištem, čemu advokati sigurno neće težiti.

Istina, ima primera gde takav pritisak advokata proizvodi i kontraefekat, pa nam roditelji dolaze sa žalbom da bi od tužbi odustali, ali advokati traže i za to naknadu, priča Gabrijela Čmerić, direktorka kraljevačke predškolske ustanove.

Stoga su u ovoj ustanovi odštampali obrazac, pa će bez naknade roditeljima pomagati i za odustajanje od tužbi, a vratiće im i novac ako su platili za pisanje tužbi.

U advokatskim kancelarijama pišu čak istovetne tužbe, navodeći isti iznos potraživanja za sve oštećene roditelje, što nikako ne može biti slučaj, ali to zastupnike ne brine jer im daje dodatni razlog da se problem rešava u dva, tri ročišta što odgovara samo onima koji od broja izlazaka pred sud imaju koristi.

Nekoliko roditelja se, znajući da im nije namerno naplaćeno više, čak odreklo novca. Svoju naknadu namenili su poboljšanju uslova u vrtićima ili za kupovinu igračaka za grupu u kojoj su im deca.

E, da je više takvih primera i jednostavnijih ispravljanja greške u naplati… Ali, izgleda da se kod nas ne može bez sudova i medija čemu su se, kako stvari stoje, ponajviše obradovali kraljevački advokati.

Autor: Miroljub Dugalić

Izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/sr/clanak/364529/Pogledi/Umesto-decje-radost-za-advokate)