KOME IDU KRALJEVDANSKA PRIZNANJA?

30. septembar 2016.

Na dnevnom redu današnje sednice gradske skupštine odluke o gradskim nagradama, budžetu za prošlu i za prvu polovinu ove godine, rebalans i izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova

Kada dođe do glasanja, na kraju ovog zasedanja lokalnog parlamenta, odbornici će odlučivati, između ostalog o predlozima da za zaslužne građane grada Kraljeva budu izabrani košarkašica Nevena Jovanović, Lidija Spaski, Novak Nedić i Slobodan Stojanović Kepa. Njih četvoro, među 13 predloženih kandidata izabrala je Komisija za dodelu nagrada i priznanja.

Nevena Jovanović, kao osvajač zlatne medalje na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu i bronzane na Olimpijskim igrama ove godine, predlog je Ženskog košarkaškog kluba iz Kraljeva.

Lidiju Spaski je za doplomu zaslužnog građanina za„ispoljenu humanost, volonterizam i širenje srpske kulture“ predložila Opštinska organizacija Crvenog krsta.

Komisija je prihvatila i predlog Udruženja inženjera i tehničara, Narodne tehnike i Džudo kluba da se diploma zaslužnog građanina dodeli dr Novaku Nediću, diplomiranom mašinskom inženjeru „za dugogodišnji lični doprinos razvoju i afirmaciji naučnog i istraživačkog rada i visokog obrazovanja na Mašinskom fakultetu u Kraljevu“.

Četvrti predlog Komisije o kojem će odlučivati odbornici je da titulu zalužnog građanina ponese i Slobodan Stojanović Kepa, rok muzičar iz Kraljeva za doprinos razvoju i popularizaciji rok kulture u Kraljevu.

Za zaslužne organizacije Komisija za nagrade i priznanja većinom glasova predložila je Istorijski arhiv „za poluvekovno čuvanje kulturnog nasleđa i baštine kraljevačkog kraja“, JKP „Vodovod“ za „angažovanje i realizaciju zadataka u vitalnoj oblasti vodosnabdevanja građana Kraljeva“ i PSK „Železničar“ za „afirmaciju planinarenja i razvoj turizma“ iz Kraljeva, a za Oktobarsku nagradu (biće dodeljena samo jedna) Dragana Hamovića i Aleksandra Lazovića.

Za Dragana Hamovića, zamenik predsednika Komisije Boban Ugrenović je rekao da je književnik, naučnik i radnik u kulturi, koji je za priznanje predložen zbog „vrhunskih naučnih dostignuća u oblasti srpskog jezika i književnosti“, a Aleksandar Lazović, član PSK „Železničar“ za „izuzetne rezultate u planinarenju i planinskom biciklizmu“.

Predstavnici opozicije kritikovali su predloge komisije tvrdeći da je „percepcija Komisije bila svedena na krug dvojke“ (Vukomir Mitrović – Koalicija za bolje i pravedno Kraljevo), Predrag Voštinić, iz Lokalnog fronta zamolio je da se ovom poslu uvuduće prilazi ozbiljnije, jer „Kraljevo nije bez ljudi koji zaslužuju nagrade, ali deluje tužno da nagrađujemo organizacije koje samo rade svoj posao i pojedince koji nisu postigli neka veća dostignuća“.

Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Protić podsetio je da predloge za nagrade koje grad dodeljuje povodom Kraljevdana može da daje baš svako, da je procedura jasna i poštovana, dok je Danilo Spasojević, šef odborničke grupe Dveri naveo da je problem što odbornici olučuju samo o predlozima koje pred njih iznese Komisija, jer na odluke Komisije za nagrade i priznanja nije moguće uložiti amandman.

foto: PrintScreen YouTube