SELO SA NAJVIŠE DUNJA U EVROPI

27. oktobar 2016.

Kako je Tavnik kod Kraljeva nadaleko postao poznat po zasadima dunje kojoj pogoduju specifičan sastav zemljišta, geografski položaj i ruža vetrova?

Selo Tavnik kod Kraljeva poznato je po proizvodnji dunje, koju meštani gaje na više od 300 hektara, a proizvođači iz ovoga kraja tvrde da je baš njihova dunja jedna od najkvalitetnijih, koja se može naći na domaćem tržištu. Dunji pogoduju specifičan sastav zemljišta, geografski položaj i ruže vetrova, pa na domaćem tržištu više od 60 odsto dunja dolazi upravo iz voćnjaka koji se nalaze u Tavniku, a skoro svako domaćinstvo ima na svojim hektarima upravo ovo voće.

Ovo selo ima najviše dunje u Evropi kao selo. Više od 300 hektara u ovom selu je pod dunjom i ona je najkvalitetnija koja kod nas može da se nađe, a sastav zemljišta je takav da je ispod ovih voćnjaka, ne samo mojih nego i kod ostalih u ovom selu, ruda uglja. Upravo ona daje taj kvalitet dunje, koji ne postoji na drugim mestima. Suva materija u dunji, stavnika, je do 30 odsto veća nego u ostalim delovima zemlje. To ljudi koji se bave preradom najbolje znaju – kaže tavnički voćar Vlada Obradović.

On godinama u Tavniku ima zasade pod dunjom koju uzgaja na četiri hektara Ovogodišnji prinos iz njegovih voćnjaka iznosi oko 200 tona, dok je trenutna cena dunje na tržištu 50 dinara.

Mislim da bi cena od oko 30 euro centi, koje bi otkupljivači plaćali proizvođačima bila ona koja bi zadovoljila i proizvođača i onog ko prerađuje dunju, tada bi postojao obostrani interes. Ova godina je bila nerodna godina, teška godina za voće, teško je sačuvati voćnjake, a kamoli plod, tako da je zato i bila malo skuplja – priča Obradović.

Dunja je zahtevna voćka, pa je potrebno da provedete dosta vremena u voćnjacima i da stalno proveravate da li je plod zahvatila neka bolest. Ukoliko se neki poljoprivredni proizvođač odluči za gajenje dunje potrebno je da bude spreman na niz zahvata i tretiranja voćnjaka kako bi dobio kvalitetan plod.

Od voća danas je najteže podizati dunju, jer je podložna erviniji i drugim bolestima, što ranije nije bio slučaj. Priprema podrazumeva rigolovanje, đubrenje stajnjakom, ponovo oranje, pa pripremu za sadnju, sadnju… Sadnice nisu tako jeftine, a ako hoćete kvalitetnu sadnicu, ne možete da je kupite ispod dva i po do tri evra – kaže sagovornik RTV-a.

Obradović tvrdi da na tržištu nema dovoljno kvalitetnih sadnica dunje i preporučuje da sadni materijal voćari kupuju od proverenih proizvođača. Još jedan problem kod gajenja dunje je taj što nema državnih subvencija za ovu vrstu voća, tvrdi naš sagovornik, ali ako imate kvalitetno zemljište i ako ste predani radu u velikim voćnjacima gajenje dunje itekako može da vam se isplati.

autor: Ana Rebić

izvor: RTV (http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/tavnik-selo-sa-najvise-dunja-u-evropi_768841.html)