Da li ste ih videli? Počinje Međunarodni popis belih roda

Roda je prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena, a njihov popis radi se svake desete godine

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koje sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda, pozvalo je sve zainteresovane građane da učestvuju u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama kao i broju njihovih mladunaca.

Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom, pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni – pojašnjava Kristina Milošević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordintaorka popisa u Srbiji.

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio. Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Ljudi su ranije svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, a među njima su najuočljivije bele rode. Zato je roda prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena. Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine.

Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku smo napravili posebnu aplikaciju za mobilne telefone koja se može preuzeti sa sajta pticesrbije.rs  pomoću koje se mogu lako, a kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji se može takođe pronaći na sajtu – dodaje Kristina.

Popis se odvija u dva kruga. Prvi traje do 31. maja, a drugi krug od 17. juna do 15. jula. Za sprovođenje popisa važno je učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u popisu, a imate dodatna pitanja možete se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925.