Danas u Studenici: Blokada puta, pa vest o nastavku izgradnje puta ka Rudnu

Meštani Studenice jutros su blokirali put ka Rudnu da bi sprečili, kako kažu, odlazak mašina i prekid izgradnje puta. Gradonačelnik saopštava da će izgradnja puta Studenica – Rudno biti nastavljena i da se radilo samo o zameni mašina

Dvadesetak meštana sela u studeničkom kraju danas je svojim automobilima i traktorima blokiralo put Studenica – Rudno u želji da spreče odlazak građevinskih mašina i radnika na izgradnji ovog puta. Kako nam je nekoliko njih reklo u telefonskom razgovoru, okupili su se samoinicijativno jer su čuli da će  radovi biti prekinuti, a njihovu sumnju je podgrejalo i to što je jedan bager bio „spakovan“ i spreman za odlazak.

Blokada je trajala oko dva-tri sata, došla je i policija, ali je sve prošlo mirno i bez incidenata. Predsednik MZ Dragan Jevremović nam je rekao da je o događaju izvestio gradonačelnika Predraga Terzića, koji mu je rekao da nema govora o prekidu izgradnje puta.

Studeničani su se razišli kada su dobili ovu informaciju, a gradonačelnik Terzić je povodom ovih događaja medijima i javnosti poslao sledeću informaciju:

            Dobijen je nalog za izvođenje daljih radova na asfaltiranju putnog pravca Studenica-Rudno, tako da preduzeće „Novi Pazar-put“ nastavlja asfaltiranje narednih pet kilometara. Nakon rutinske zamene mašina koje nisu potrebne za dalje izvođenje radova i dolazak novih, nastavljaju se zemljani i drugi radovi na izgradnji novih pet kilometara puta. Ukupna vrednost radova na izgradnji ovog dela puta je čak 170.000.000 dinara sa porezom na dodatu vrednost“.

Gradonačelnik još navodi da će „kao što je prilikom posete Kraljevu predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao, put Studenica-Rudno biti izgrađen – zahvaljujući zalaganju i saradnji predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Put Studenica – Rudno dug je oko 16 kilometara. Prošle godine su Putevi Srbije saopštili da će biti izgrađeno prvih 5 kilometara puta. Urađena su 2 kilometra od Rudna do mosta na reci Brevini i otprilike toliko od Studenice. Ovog proleća nastavljena je izgradnja i do danas je urađeno ukupno nešto malo više od 4 kilometra od Studenice, a od Rudna nisu obavljani radovi. Ako narednih meseci bude urađeno još 5 kilometara puta, onda će to ukupno biti najmanje 10 kilometara.

Zašto je važan put Studenica – Rudno? Zato što njime i po kiši i po mećavi tokom školske godine svakodnevno saobraća autobus koji decu sa Rudnjanske visoravni vozi u više razrede osnovne škole u Studenici. Zato što meštanima sela duž ovog puta olakšava život i zato što su se zbog nemanja puta mnogi iselili. Zatim, zato što put od Ušća do Rudna skraćuje za više od 20 kilometara. Zato što će povezati dve srpske svetinje, manastire Studenicu i Gradac. I zato što će doprineti seoskom turizmu: turisti koji bi limuzinama došli do manastira Studenice da bi asfaltom stigli do Rudna, moraju da putuju 56 kilometara, a kada put bude završen, putovaće samo 16 kilometara.

R. Vesković

Fotografije: Rade Cvetković

1 komentar za naslov “Danas u Studenici: Blokada puta, pa vest o nastavku izgradnje puta ka Rudnu

Comments are closed.